Uppdragen

God man för ensamkommande barn? Del 1

2008-06-29 13:09 #0 av: [Norum]

Ensamkommande flyktingbarn kan man visst skriva om hur mycket som helst! Jag har försökt att lära mig vad det innebär att var god man (Gm) till barnen men inser att det knappast går. Detta är ett uppdrag som kräver att man är väldigt insatt i hur det svenska samhället fungerar och vår flyktingpolitik. Men jag ska göra ett försök med det viktigaste....

Det absolut viktigaste man måste veta är att när man accepterar ett uppdrag om ett ensamkommande barn, så är du i stort sett vårdnadshavare för det barnet! Enda skillnaden är att du inte är försörjningspliktig.

Man räknas som ensamkommande om man kommer till Sverige utan uppehållstillstånd, utan föräldrar och utan anhöriga. Då behöver barnet någon som hjälper till mot/med myndigheter, organisationer mm. I första hand gäller det prövningen om uppehållstillstånd och vart/hur barnet bor.

Godmanskap ska begäras omedelbart av den polismyndighet som har hand om ansökan för uppehållstillståndet. Eller av utredningsslussen efter inskrivningen.

Om barnet är 16 år eller äldre ska han/hon skriftligen godkänna godmanskapet. 
Det är överförmyndaren i den kommun som barnet vistas i som tillsätter god man.
* När man har fått sitt förordnande ska man ta kontakt med handläggaren på utredningsslussen som har hand om barnet.

* Man ska vara med vid asylutredningen

* Hjälpa till med ekonomin, ibland har de pengar med sig
* Man ska vara med vid eventuelle polisförhör
* Man ska hjälpa barnet att få kontakt med sina anhöriga eller föräldrar i Sverige eller i utlandet
* Samarbeta med handläggaren på Migrationsverkets för att kunna planera barnets framtid
* Blir det avslag på asylansökan ska Gm ge det offentliga biträdet en fullmakt så att han kan överklaga beslutet
* Kontrollera att barnet är inskriven i skola och att han/hon har fått erbjudande om en läkarundersökning och kontakt med en psykolog
* Sen ska man naturligtvis hjälpa barnet i tvistefrågor och se till att det finns vuxenkontakt

Skulle det bli aktuellt med familjehemsplacering så följ med personalen från socialtjänsten och se hur familjehemmet är, det ska även vara godkänt av socialnämnden.

Kort sagt kan man säga att som Gm ska man se till att barnet får hjälp med asylansökan, ordna med fullmakt för överklagande vid avslag, får en bra bostad, läkare och psykologisk hjälp om det behövs, hjälpa till med ekonomin, försöka så att barnet kommer i kontakt med föräldrar eller anhöriga, se till att skola kopplas in, man ska vara med på vårdplaneringen, se till att 2 uppföljningssamtal per år sker med socialnämnden.
Skulle barnet beviljas asyl så ska det ordnas pass, medborgarskap mm.

Kanske behövs det ett lägenhetskontrakt, öppna ett bankkonto, hjälpa till med studiemedelsansökan...
Som du ser är det inte ett lätt uppdrag detta och ändå har jag tagit med en bråkdel.

Jag har mer information på hemsidan om du vill läsa mer.
Det finns oändligt mycket i detta ämne och det skulle vara omöjligt att ta med allt men detta är i vart fall en överblick.

 

 

Relaterade länkar

Av: Skruttis

Datum för publicering

  • 2008-06-29

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2008-06-29 13:54 #1 av: AnneN

Mycket intressant artikel =)

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-06-29 13:59 #2 av: [Norum]

Tack.. :-) Det finns SÅ otroligt mycket i ämnet. Jag gick en utbildning om det här men insåg att det bara var en bråkdel. Så jag lusläste allt jag kom över! Det i sin tur gjorde att jag har flera sidor på hemsidan om detta och ändå skulle man kunna skriva mer. Men det är ju omöjligt att kunna ta med allt, det är för mycket för det. Allt beror ju på vilken situation barnet befinner sig i... Ingen situation är ju den andra lik. Man får hitta en lösning allteftrsom och prata med andra gode män.

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.