Annons:
Etikettinformation
Läst 7209 ggr
[Norum]
2008-09-05 12:50

Detta med förkortningar.

Att vara synskadad kan ställa till med många olika problem

Det är vanligt att man använder olika förkortningar i många sammanhang. Det är så lätt att svänga till med bara några bokstäver istället för ett långt ord och/eller svårt ord. Men eftersom de synskadade ibland använder ett speciellt program (vet faktiskt inte vad den heter) som berättar, alltså pratar, texten blir det komplicerat. Kan bli väldigt svårt att förstå vad betydelsen är.
Ibland skriver man också ut flera frågetecken för att verkligen markera något. Men skriver vi 5 frågetecken så säger alltså programmet "frågetecken" 5 gånger. Kan inte vara någon större hit att lyssna på det, det har jag full förståelse för. Eller en massa punkter efter en mening. Tänk dig själv att lyssna till följande mening: Och så vill jag inte ha det punkt punkt punkt punkt punkt punkt Då vill man nog inte gärna komma tillbaka till den sidan eller sajten. Det skulle inte jag vilja i alla fall.
Så tänk gärna efter före! Jag vet att jag själv använder förkortningar men ska verkligen försöka att skärpa till mig nu när jag vet allt detta. Det finns säkert massor med andra problem som jag inte har tänkt på men det kan ni fråga om inne på Synskadade så kommer säkert SvenA eller någon annan där inne att svara på.

Åsa/sajtvärd

(redigerat kl 14.26)

Annons:
AnneN
2008-09-05 13:42
#1

Sökmotorer som tex google hittar oss inte heller om vi använder förkortningar så även där har vi ett tungt skäl till att skriva ut hela ord istället för att skriva förkortningar.

Jag som har lässvårigheter (dyslexi) skulle även vilja passa på att be alla tänka på att om ni skriver långa inlägg, snälla gör tydliga styckeindelningar i texten så att den blir lättare att läsa!

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

[SvenA]
2008-09-05 15:49
#2

Det är inte en speciell maskin vi använder utan det är ett speciellt tillägsprogram till gatorn som vi har

detta program talar om vad vi skriver och talar även om vad som står på skärmen exakt skriver ni ut femfrågetecken efter varandra så läser programet FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA då kan ni själva föestå hur det vlir med en massa punkter efter varandra programet läser varje tecken som skrivs

[Norum]
2008-09-05 16:10
#3

Ok, då har jag missuppfattat detta med maskin och program. Men resultatet fick jag tydligen till! Flört

(Ps Jag har redigerat mitt misstag i artikeln)

Anders 50
2008-09-06 15:23
#4

Då dessa forum fungerar som en form av chatt så är man ju inne i chattspråket med smileys och andra tecken. Kan bli svårt att lära gamla hundar sitta. Men det är bara att ta nya tag.

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

[Norum]
2008-09-06 23:30
#5

Tror också att chattspråket blir kvar. Det är för inrotat och internationellt för att försvinna, man använder ju det överallt annars. Men visst kan man tänka sig för lite extra innan man trycker på tangenterna.

LiindaH
2008-09-08 21:49
#6

Bara en snabb fråga.
Kan man inte skapa en tråd med förkortningar SEN låsa den.
För jag tror inte att detta med förkortningar kommer att försvinna.
Idag pratade jag med min kusin om samma sak, åh insåg ganska så snart att man använder förkortningar när man pratar också.
Ja med andra i samma bransch.

För jag TROR inte att nya medlemmar kommer att tänka sig för, så det blir nog enklare med en tråd med förkortningar som är LÅST. Där folk kan läsa, men med tiden lära sig.

// Liinda

Annons:
[Norum]
2008-09-08 22:06
#7

*6 Låter ganska vettigt.. Orkar du fixa en sån så kan vi pytsa på allt efter som. Du glömmer säkert en del… Flört

LiindaH
2008-09-08 22:10
#8

haha ah jag fixar det lite senare.
ska försöka sova igen.

febern vägrar släppa.

// Liinda

[Norum]
2008-09-09 12:35
#9

Kom ihåg bara att dra ner på förkortningarna i inläggen i så stor mån som möjligt! Ingen vill ju att inte alla ska kunna läsa det vi skriver. Glad

[SvenA]
2008-09-09 20:34
#10

Det är en avsevärd skillnad på att annvända förkortningar i SMS och att annvändet i skrivna texter

En skärmläsare är en röst sim läser vad som står på skärmen och om man skriver förkortningar så läser den förkortnigen som ett ord

I slutändan handlr det om vilken mäniskosyn man har och om man vill att alla ska kunna läsa vad man skriver

Så en lista med förkortningar hjälper inte till på något sätt att lösa de problemen det är att läsa med skärmläsare det är bara att tänka sig för och försöka läsa förkortningar man skriver som ett helt ord prova så får mo se själba

Ta GM PA det är två förkortningar som annvänd flitigt på era sidor här läs dessa som ord och försök och se om ni skulle förstå dessa som som ett ord

Ni får inte läsa bokstäverna bar för sig för det gör inte skärmläsarna

[Norum]
2008-09-09 20:53
#11

Jag tror inte att man kan få en sajt fri från förkortningar till 100% hur gärna man än vill. Det mesta man kan begära är att man ska tänka sig för och göra så gott man kan. Ofta blir det förkortningar för att det är långa ord och de upprepas ofta. Ibland är det ett "talspråk". Till vardags kan man säga assar i stället för personliga assistenter. Det är ju också en förkortning.
Alla vill ju att alla ska kunna vara med på alla sajter. Därför ska man göra det bästa man kan, mer kan ingen begära.

Upp till toppen
Annons: