Information

Vad gör Personliga assistenter?

2008-09-03 13:18 #0 av: [Norum]

Vad ska PA egentligen göra? SKA dom göra allt eller..? Ett litet sammandrag kommer här..

För att få personlig assistent krävs det att man behöver hjälp med de grundläggande behoven, dvs personlig hygien, att klä på sig själv, att kunna kommunicera med andra, eller att äta själv tex.
Även psykiskt sjuka kan få personlig assistans då dom pga sjukdomen inte kan sköta det grundläggande själva.

Hm väljer själv vem som ska vara assistent! Är inte Hm så pass redig att han/hon inte kan själv är det upp till Gm att se till att han har de assistenter omkring sig som passar honom/henne. Det kan ibland vara en anhörig men i de fallen kan inte brukaren (Hm) vara arbetsgivare utan då måste tex kommunen anställa den anhörige. Ibland kan också Gm vara personlig assistent och det är på både gott och ont. Kan vara det bästa för din Hm men det kan också bli en jävsituation som inte är bra. ir_kids210202

Poängen med personliga assistenter är att brukaren ska kunna leva ett så normalt liv som möjligt. Brukaren ska kunna gå på bröllop, fira födelsedagar, gå på besök, få besök, handla mat och kläder, spendera en dag på marknaden eller göra det han/hon vill. Assistenterna får inte neka! Det är inte deras jobb att avgöra vad brukaren vill/inte vill. Ibland kan det vara praktiskt svårt men då ska Lss-handläggaren se till att det fungerar. För tex bröllop, 50-års kalaset eller vad det nu kan vara.

Även om man har personliga assistenter så har man rätt att ha semester!
Jag vet att en del kommuner kommer att protestera mot detta faktum men de får säga vad dom vill. Semester har alla rätt till och den kan ingen kommun förhindra. Tänk bara på att ordna semestern tidigt, långt i förväg så att allt hinns med. Det är mycket som ska ordnas, kanske behövs det särskilt boende , assistenterna ska ha ordning på sina arbetstider och sitt boende, färdtjänst kanske måste beställas eller tågbiljetter med ledsagare. Om det är en utlandsresa är det diverse sprutor, pass till både brukaren och personal och sånt som ska ordnas. Listan kan göras lång.. Vill brukaren åka på semester SKA assistenterna följa med!
För en sak är säker, ingen kan hindra en brukare att fara på semester!

Vem är det då som bestämmer om brukaren ska åka på semester? Kan inte brukaren själv, så är det närmast anhörig eller gode mannen. Personal och kommun har ingen som helst rätt att bestämma, de kan komma med förslag och idéer naturligtvis men inget mer. Bara för att man inte kan ta sina egna beslut så innebär det ju inte att man blir livegen! Du som är god men/förvaltare, prata med de anhöriga och resonera er fram till ett arrangemang som passar alla. Tänk på att det ska vara smidigt för alla, krångla inte till det..

Det är kommunen som står för kostnaden de första 20 timmarna i veckan, sen tar försäkringskassan över. 

Tänk på att dom faktiskt är personal! Dom är anställda av och för din Hm. Dom har ingen rätt till insyn av ekonomin tex eller har någon form av beslutanderätt. Däremot ska deras åsikter tas med i besluten, dom står ju Brukaren/HM väldigt nära och vet för det mesta det viktigaste om Hm.

Finns det assistenter dygnet runt så ska dom ha ett eget utrymme i lägenheten/huset som dom betalar hyra för. Hm är inte skyldig att betala deras sängplats, förvaring av papper och pärmar och telefon! Dom har ju faktiskt ett mindre kontor i Hm:s hem..

Här gäller samma regler med kvitton som på ett gruppboende: Signera dom och godkänn. Lämna dom hos personalen. Ta dom INTE med dig!

Tänk på att ibland är assistenterna faktiskt det närmaste en anhörig som Hm har.
Se dom som den resurs dom faktiskt är....

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2008-09-03 15:30 #1 av: AnneN

Förkortningsordlista:

PA = Personlig assistent

Hm = Huvudman/Brukare/Vårdtagare

Gm = Godman

 

Jätte bra artikel =)

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-09-03 15:37 #2 av: [Norum]

Trodde jag alla visste... Flört Oskyldig

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2008-09-04 14:25 #3 av: [SvenA]

Tänk på att när ni skriver att inte hålla på med alla förkortningar det blir omöjligt för oss som använderskärmlasre att förstå saker och ting skärmläsaren utalr dessa väldigt olika så man får inget samannhang i vad som skrivs

Anmäl
2008-09-04 14:45 #4 av: [Norum]

*3 Visste inte att det fungerade så. Lovar att bättra mig! :-)

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2008-09-04 15:10 #5 av: [SvenA]

Det är inge fara man kanju inte veta allt

Anmäl
2008-09-04 15:32 #6 av: LiindaH

Jätte bra artikel : )

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.