Information

Det sitter i benen inte i huvudet

2008-09-12 11:07 #0 av: [Norum]

Tatsja har skrivit om hur det är att vara handikappad. Hur gör vi egentligen när vi ser någon med rullstol eller rollator?

Handikappad med rollator. Människors rädsla eller okunnighet. Bemötande som många gånger är kränkande för mig som person. Avundsjuka.

Jag är handikappad efter en svår trafikolycka -95 och hamnade då i rullstol. Upplevde att omgivningen behandlade mig som en "bättre vetande". Kämpade i två år (fast läkaren sa att jag aldrig skulle kunna gå) upp på benen och till rollator. Den använder jag än idag. Tyvärr så har behandlingen från folk fortsatt vara likadant. Är jag ensam och handlar, så brukar expediten fråga om jag önskar något mer till den som står efter mig i kö. Känns väldigt diskriminerande Händer i vissa affärer att jag inte kan komma in själv utan måste ha hjälp. Då får jag knacka på fönstret. Många, många gånger har jag fått lov att stå ute och tala om vad jag vill ha - de har inte tid att hjälpa mig in, osv -. Mycket otrevligt. Finns väl skurmopp.

Även dessa handikappsplatser är ett gissel. Jag behöver ju denna plats för att kunna komma ur och in i bil, Även för att kunna få in rollatorn i bak. Har upplevt att bil bakom nästan parkerat i min skuff. säger jag till kan jag tex få till svar. -Du kan väl köra fram en bit.

Att leva med värk är inget jag önskar min värsta fiende och då har jag flera skador i kroppen. Önskar det bara hade varit en.

Har även blivit utskälld av äldre att jag är orsak till att de inte får rollator. Du är inte så gammal att du behöver den. *suck*

Hela tiden får jag kämpa med folks okunnighet/rädsla för att jag inte är som dem. Vet inte om de bara inte vill veta. Skulle med nöje kasta min rollator och vara smärtfri. Pga värk så har jag massa smärtstillande för att över huvud taget kunna leva.

Märker avund att jag har handikappsbil, parkeringstillstånd, handikappstoalett och även dusch.

Det behövs upplysning, upplysning, upplysning, så att omgivningen förstår att man inte har rullstol, rollator, kryckor, för skojs skull.

Bara att gå och handla mat är en pärs. Jag kan inte sträcka mina händer över huvudet. Det innebär att jag inte går vissa hyllor. Oftast går det att få hjälp, men inte alltid.. Vissa affärer har det trångt emellan diskarna, så jag inte kommer emellan med rollatorn. Påpekar man detta, så har det hänt att jag får skylla mig själv om jag går in och handlar. Detta hände Rusta i Västerås. Har även varit med om att en affär bara hade vanlig rulltrappa. Hiss? Fick jag till svar, det är bara för personalen. Då var ändå affären på 2 våningar.

Ringde Ticknet för att boka biljetter till Råsunda. Jag kan inte åka utan ledsagare, pga yrsel, lätt att ramla, då jag är vinglig. Tyvärr, du är inte handikappad. Dit räknas bara rullstolsbundna.

Lite om vad jag upplevt. Kämpar för rättvisa i vår kommun.

Har upplevt rätt så mycket som handikappad.

Denna artikel är skriven av Tatsja och är naturligtvis publicerad med hennes tillstånd. :-)

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2008-09-12 18:21 #1 av: [Norum]

Märker själv ofta hur mina brukare blir behandlade av andra när vi är ute på samhället.. Inte alltig men ibland och jag blir lika ledsen varje gång. Tänk om människor kunde vara mer mänskliga!

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2008-09-12 19:03 #2 av: AnneN

Kom att tänka på den gången då jag jobbade som personlig assistent och var på festival med min brukare som satt i rullstol. Vi stod där vid ett torgstån och tittade på smycken då en man kom och gick rakt in i den stillastående rullstolen, och sedan hade han mage att skälla ut mig för att jag inte såg mig för!Skrikandes 

jag vet att det finns en del ställen här inne i stan dit det är svårt att kommas in/ut med rullator, rullstol mm, så om jag ser någon som behöver hjälp så brukar jag gå fram och erbjuda mig att hjälpa till.
Ser jag någon i en affär som har problem med att nå något på en hylla så hjälper jag dem att ta ner från den hyllan.

det borde vara en självklarhet för alla att hjälpa andra, men tyvärr så ser det inte ut så i denna värld.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-09-12 23:07 #3 av: [Norum]

En del har ett sätt så man skulle vilja .. Skrikandes
Undrar just varör så många har en sån här inställning? Varför är det "tillåtet" att bete sig så där? Vi är ju alla människor..

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2008-09-13 07:56 #4 av: Tatsja

Skulle boka fotbollsbiljetter till min son och mig. Ringer ticnet och säger att jag är handikappad med ledsagare. Påpekar att jag har rollator. Får då till svar att jag inte räknas eftersom jag inte sitter i rullstol. Har ju problem med gången men försöker gå ändå. Trapper kan vi glömma. Men tydligen ska jag inte få gå på fotboll och andra evangemang. Inte som handikappad i alla fall. Tråkig stil, tycker jag.

Kramiz

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-09-13 12:08 #5 av: [Norum]

Tycker det är märkligt att det är bara rullstol som räknas som handikapp, så att säga. Men det är väl kanske för att det är synligt... Handikapp kan ju vara så mycket annat.

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2008-09-14 23:49 #6 av: Tatsja

Ja, även de som är förståndshandikappade med ledsagare, vill också se fotboll. De kan ju ofta inte gå ensamma. Men, nä, inte räknas de heller. Tycker det är hemskt. Finns ju dolt handikapp.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-09-14 23:53 #7 av: [Norum]

Visst är det konstigt?? Alla dessa handikapp som finns och helt plötsligt är det "bara" rullstol som räknas. Fattar inte varför det är så men det kanske blir enklare för olika arrangörer på det viset?

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2008-09-15 09:48 #8 av: Tatsja

Ja, speciellt som om många med rullstol klarar sig själva. Gäller i och för sig även rollator. Men om man måste ha en ledsagare, så ska man räknas som handikappad med ledsagare.

Ticnet ville inte förstå min tankegång. Bara hänvisade till deras policy

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-09-15 10:11 #9 av: [Norum]

Det är ju bra märkligt... Och ibland blir man behandlad som handikappad fast man inte tycker att man är det själv!
Har man kedsagare så borde det ju vara rätt självklart..

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2008-09-15 11:03 #10 av: Tatsja

#9 Håller med. Men tydligen så är det inte så. Många undrar vad jag har för fel i huvudet, bara för att jag alltid har någon med mig. Sjukt.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-09-15 11:56 #11 av: AnneN

hmmm.... undrar just om inte ticnets policy kan ses som diskriminerande, isf borde det väl finnas någon lag om det?

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-09-15 11:57 #12 av: [Norum]

Det är klart det sitter i skallen!!  
Ryck upp dig och ta ett lyckopiller så ska du se att det
går över. Flört
Allvarligt så tror jag att det är så många tänker.. Det är rätt skrämmande.

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2008-09-15 14:51 #13 av: Tatsja

Ja, likadant om man deppar lite. Ryck upp dig. Finns de som har det värre. Det vet jag ju, men är inte lindrar det min värk inte.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-09-15 15:03 #14 av: [Norum]

Det har jag hört till leda. Likadant med: Du som ser så fräsch ut kan väl inte vara sjuk! Det är ju bara det att de dagar jag är dålig, går jag inte ut och då är det ingen som ser mig. Jag har fibromyalgi så jag har verkligen dagar som går upp och ner..
Helst ska man vara gipsad eller nåt..

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2008-09-15 15:29 #15 av: [SvenA]

Ticnet bryter helt klart mot diskrimineringslagen och borde anmälas till Diskrimineringsombudsmanen

Anmäl
2008-09-15 15:35 #16 av: [Norum]

Vad säger lagen om detta? Vad finns det för regler egentligen?

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2008-09-15 16:10 #17 av: [SvenA]

Man får inte diskriminera någon på grund av funktionshinder om man tillhandahåller varor och tjänster och detta faller under diskriminering på gtund av funktionshinder

Varor, tjänster och bostäder

9 § Diskriminering som har samband med kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder är förbjuden vid yrkesmässigt tillhandahållande av varor, tjänster eller bostäder.

Anmäl
2008-09-15 16:25 #18 av: [Norum]

*17 Men då är ju frågan; vad är funktionshinder?

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2008-09-15 16:35 #19 av: AnneN

"Funktionshinder
Funktionshinder är en partiell nedsättning av en fysisk eller mental egenskap hos en individ. Funktionshinder kan vara allt från diabetes och depression till nedsatt hörsel och total förlamning av en kroppsdel."

Kopierat från http://www.sophiahemmetrehabcenter.se/ordlista.4.cd1771b11927f1f0c6800030982.html

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-09-15 17:20 #20 av: [Norum]

Jisses då! Då ÄR jag ju funktionshindard.. Förvånad  Men jag tror inte att jag skulle räknas som det faktiskt.

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2008-09-16 10:28 #21 av: Tatsja

Jag gör ju det. Är funktionshindrad, men jag föredrar ordet, rörelsehindrad. Eftersom jag går med rollator och har lätt att ramla. Därför måste jag ha någon med mig när jag går där det är folksamling. Men jag ska ta kontakt med ticnet igen och försöka få skriftligt på deras svar. Sen går jag vidar.

Promenad med Tatsja nu. Syns senare.

Kramiz

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-09-16 12:13 #22 av: [Norum]

Hör av dig så att jag får veta vad dom sa. Känns lite spännande.. :-)  Lycka till!

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2008-09-16 15:00 #23 av: Tatsja

#22 ska jag verkligen göra. Men med tanke på deras snorkighet när jag ringde så har jag inga stora förhoppninga. Fast jag ska kräva skriftligt svar.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-09-16 15:18 #24 av: [Norum]

Du har rät till det, så det ska dom inte kunna neka dig. Fast å andra sidan.. vem vet vad dom kan?

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2008-09-16 15:51 #25 av: Tatsja

Troligen mycket. Men jag ska hålla er uppdaterade när jag har ringt.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-09-16 15:56 #26 av: [Norum]

Väntar.. :-)

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2008-09-16 20:58 #27 av: elize-l

Måste säga att jag troligen haft tur, eller så är jag bara tillräckligt aktoritär. Det syns absolut inte på "min" brukare att hon har funktionshinder, fysiskt funkar hon bättre än dom flesta "normala". Men jag har aldrig haft några problem att gå in gratis som hennes ledsagare. Vi har varit på universeum gbg. Borås djurpark, High chaparall mm. Har ifs fått ett legitimation från kommunen där det står att jag är pers. ass dock står det inte till vem =). Men gick på dessa ställen även innan jag hade leg. och det funkade då oxå =)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.