Uppdragen

Brist på Godemän

2008-10-20 11:10 #0 av: [Norum]

Såg på tv4 jämtland i morse att det är kris efter godemän. Ingen fattar varför ingen vill ta uppdrag.. Jag är godman i Gislaveds kommun och jag begriper till fullo varför det är svårt att få nya godemän och att ingen vill starta upp som en ny godman. Jag blir kallsvettig när jag tänker på det ansva…

Såg på tv4 jämtland i morse att det är kris efter godemän. Ingen fattar varför ingen vill ta uppdrag.. Jag är godman i Gislaveds kommun och jag begriper till fullo varför det är svårt att få nya godemän och att ingen vill starta upp som en ny godman. Jag blir kallsvettig när jag tänker på det ansvar som vi har, inget betalt mer än ett symboliskt arvode och knappt det ibland och det får vi utbetalt 1 gång per år!

Ska detta med godmanskap kunna fungera som system så behövs det verkligen en annorlunda styrning på det hela. Vi har ett jätteansvar, men gemene man tror att vi betalar räkningar och inget mer. Men det är SÅ mycket mer! Ingen vill ta tag i detta och ingen vill ta reda på hur det egentligen är att vara godman. Men vänta bara tills de styrande kommer upp i den åldern eller att det händer något med deras barn, dem själva eller någon annan näsrtående.. Då vill dom ha en godman och helst samma dag!

Jag blir så arg! Hur kan detta sabla system få fortsätta?? Men vad kan man göra åt det? Platt ingenting.. Det är ett utnyttjande av folk som jobbar nästan gratis, ingen protesterar.. Det finns inte ens många godemän som vet vilka regler vi har att jobba med, vad som förväntas av oss. Och sen kommer det en godman som har förskingrat, DÅ blir det ett ramaskri. Helt plötsligt är det massor med människor som bryr sig och tycker att det är hemskt! Men annars är det då ingen som bryr sig. Se till att godemännen får utbildning, rejält betalt och erkännande för sitt ansvar! Gör det till ett yrke. I Göteborg finns det som ett yrke och det fungerar bra, varför ska det inte vara så överallt?

Nej, låt människor ta ett ansvar som liknar en tjänstemans och ge dom inget betalt för det. Låt människorna känna sig nöjda med ett idiellt arbete och skit i resten. Varför vill nästan ingen ställa upp som godman med de villkoren?? Jag bara undrar.....

 © Artikelförfattaren

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2008-10-20 21:23 #2 av: [Norum]

Tänk att det är 26 stycken som har läst denna artikel men som inte har någon som helst synpunkt på det hela! Förvånad

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2008-10-23 23:52 #3 av: Anders 50

Antalet "eldsjälar" minskar i samhället. Så är det inom de flesta områdena. Ingen vill göra nåt, som i detta fallet för en struntlön.

Tänk vad stolnötarna på kommunen sparar pengar och eget arbete på det som godemännen gör !

Som det nu är så måste man nog vara lite speciell för att åta sig ett sådant uppdrag för så lite ersättning.

 

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl
2008-10-24 18:02 #4 av: Friida

Jag går en kurs nu (i Göteborg) och jag har hört av flera av de som går där att de blivit tveksamma till att åta sig ett godmans uppdrag, nu när vi vet allt ansvar, arbete som kan ingå.... det kopplat till den urusla ersättningen gör en ju mycket tveksam!! Jag tror att speciellt den usla ersättningen får en tveksam, jag menar du kan bli åtalad för att ha gjort fel, du har ingen att fråga, du kan inte få hjälp om du blir sjuk eller har semester... du kan bli ansvarig för husförsäljning, aktiköp/ försäljning, avyttra lägenhet och lösöre... och för det får nu några hundralappar i månaden!  Skamligt faktiskt. Här i Göteborg måste man ju gå den här kursen och det är väldigt bra tycker jag, mindre bra är att man får bekosta den själv.... så visst behövs det en ny syn på Godemän!!!

Anmäl
2008-10-24 18:15 #5 av: Anders 50

#4 Har du frågor om detta så verkar Skruttis vara en levade uppslagsbok och kunnig om allt som rör detta. Och den här sajten är ju till för frågor inom detta området.

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl
2008-10-24 18:57 #6 av: [Norum]

*4 RFS har en försäkring som ingår i medlemskapet mot skadestånd. Tror det kostar 100 kr om året, vilket är ju billigt och bra. Trist när ni får betala kursen själv, det har jag aldrig behövt göra.

Visst behövs det en ny syn på godemän! Detta system håller inte länge till..

*5 Tack för det du! :-) Uppslagsbok vet jag inte men visst, kurserna har satt sina spår. Och du har helt rätt när du säger att detta forum är till för att vi ska kunna stötta varandra. Alltför många frågor finns och inte många som kan svara på dom. Men jag får väl se hur länge jag orkar ha denna sajt. Funderar ju just nu på att lägga ner den.. Jag ska ha ledigt ett tag till så får jag se sen hur det utvecklar sig..

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl