Information

Preskribition

2009-01-02 21:25 #0 av: [Norum]

Här kan du läsa om vad det innebär. Det kan vara bra att veta hur/vad man gör och inte gör..

Bland det viktigaste (i mitt tycke) är att man måste vara väldigt uppmärksam på preskribitionsstiden på alla skulder. För konsumtionsskulder är tiden 3 år, sen försvinner dom. Ja, inte försvinner kanske, men det finns inga lagliga sätt att driva in skulden. Den avskrivs.. Den kan dock fortfarande betalas in frivilligt. Och det vill ju många...? :-)

Man ska komma ihåg att skulden uppkom den dagen varan köptes och inte från den dagen räkningen kom!

För att preskribitionsstiden ska gälla får det inte ha betalats något på skulden, inte ha getts löfte om att skulden ska regleras eller på annat sätt ha "godkänt" skulden. Händer något av detta förlängs preskribitionsstiden med 3 år till, för då anses den ha brutits.

Det är upp till borgenären (inkassoföretaget eller den som man har skulden till) att bevisa att kontakt har tagits och att den skuldsatte verkligen har fått information om sin skuld. Det måste alltså vara tex en delgivning eller en underskrift om mottagande, ett vanligt brev kan aldrig bevisas att det har kommit fram och att den skuldsatte har fått det i sin hand och då faller ju det hela.

Så det är viktigt att man vet att absolut ingenting har hänt de sista 3 åren om man ska överklaga ett beslut om tex utmätning från Kronofogdemyndigheten (Kfm)
Hur ett överklagande kan se ut ser du här

Har din Hm många skulder och du känner att du vill ha hjälp med dom, så ring din kommuns budgetrådgivare eller till socialtjänsten. Där kommer du att få all den hjälp du behöver..

Konsumtionsskulder preskiberas efter 3 år.
Det är skulder som gäller en privatpersons köp av varor och tjänster..
Sjukvård ingår här tex

Banklån har en preskriberingstid på 10 år.
Fast banken brukar alltid sköta sina krav, så i verkligheten så finns skulden kvar livet ut.

Hyresskulder som finns efter en flytt avskrivs efter 2 år.
Avbrott av preskriptionen sker endast genom: Stämningsansökan, lagsökning, betalningsföreläggande eller ansökan till hyresnämnd.

Skulder till staten, tex skatter, preskriberas efter 5 år.
Men Kfm kan begära att tiden förlängs.

 

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-01-02 21:57 #1 av: LiindaH

jätte bra artikel :)

Anmäl
2009-01-02 22:04 #2 av: [Norum]

Tack.. Glad

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.