Äldrevård/Omsorg

På ålderns höst

2009-02-04 22:34 #0 av: [Norum]

Hur är det egentligen? Var det bättre förr, har vi blivit för bekväma och bortskämda?

Förr är ett stort och vidsträckt begrepp har jag märkt..

Förr fanns det inte tvättmaskiner, bilar, flygplan, elektricitet och vi får ju inte glömma att datorer inte var uppfunna förr. Glad

Men... Förr, det var när mina föräldrar var i min ålder det! Min mamma upplevde tvätt/diskmaskin, datorer, telefoner utan sladd och bliar utan gengas. Längre än så är det inte om man tänker efter.

Pappa fick uppleva att vara bonde med häst och vagn och hässjade hö på trästolpar, för att de sista åren vara van med traktor, självlastere och anselage.

Det har varit en utveckling som man knappt hänger med i själv! Nya finesser och nya apparater som klarar både det en och det andra. Allt för att underlätta vår tillvaro.

Men har det blivit lättare? Vi hinner inte med att leva, knappt att andas vissa dagar känns det som. Vi sliter som djur för att skaffa oss det liv vi har. För den dagen vi går o pension.. Då du! Då ska man göra allt det man inte hann med, resa till de platser som vi alltid har längtat till, bara slappa och NJUTA av livet. Åh, så skönt vi ska ha det då!

Det är väl nu man ska passa på att rå om varandra? Ge andra lite av den överflödstid vi har, njuta av en picnick en sommardag, sitta med en kall öl på burk tillsammans med en nygrillad korv?

Så all denna utveckling och alla prylar och pinaler.. Är vi lyckligare? Har vi det bättre än dom som levde förr?

 © Artikelförfattaren

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-02-05 03:37 #1 av: AnneN

Jag är en av de som absolut är säker på att vi hade det bättre förr! För vem hade hört talas om "den berömda väggen" som alla springer rakt in i nu för si sådär 50 år sedan?

Musarm fanns inte ens förr och är idag en vanlig åkomma. Diverse andra åkommor som tex allergier, fetma, mm var förr inte alls så vanliga, idag är de samhällsproblem.

Jag tror att vi idag med alla tekniska hjälpmedel sitter alldeles för stilla och arbetar alldeles för lite med fysiskt tunga saker och att det är en stor bidragande orsak till alla de sjukdomar som idag har blivit ett samhällsproblem.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-02-05 19:02 #2 av: [Norum]

Kan hålla med dig till en viss del.. Men förr var det också mer förslitningsskador av allt tungt arbete.

Jag personligen tror att vi skulle må bäst av en gyllene medelväg. I dag har vi alla maskiner och apparater men mår sämre och sämre psykiskt.

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-02-05 19:52 #3 av: AnneN

#2 jo visst var det mer förslitnings skador förr, nu har vi istället försvagade muskler som gör att vi har ont lite överallt (vanligare än många tror enligt min sjukgymnast).

Jag håller med, en gyllene medelväg hade vart bra, men jag tror att den medelvägen skulle behöva luta mer åt dåtiden än nutiden för att den ska bli perfekt.

Det är väl till och med bevisat att fysiskansträngning gör att kroppen utsöndrar något typ "måbrahormon" som gör att man mår bätte psykiskt än om man inte anstränger sig fysiskt? har i alla fall för mig att jag hört/läst om det någon gång.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-02-05 20:35 #4 av: [Norum]

Det där om "måbra"hormonet köper jag direkt! Glad
Det är därför jag älskar att cykla, dåkan jag ta ut mig och känner verkligen att kroppen har fått gjort sitt, utan att få ont. (ar ju Fibromyalgi)  Det är SÅ skönt när jag svänger in här på gården och svetten bara rinner, hjärtat pumpar och jag mår bara så himla bra!

I vår ska jag köpa mig en riktigt racercykel.. Glad
Då kommer jag att kunna ta riktigt långa turer utan att det tar halva dagen! Underbart och jag längtar redan.. Glad

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.