Allmänt

Hemlösa människor.

2009-03-15 19:11 #0 av: LiindaH

Något som irriterade mig väldigt nu så här på en söndag är tanken på hur lite man får höra om organisationer som hjälper hemlösa. OM man inte söker fram det själv dvs. Jag ser aldrig på tv att den och den organisationen hjälper dom, eller att det samlas in pengar eller finns frivilligarbetare till att hjälpa dom.

Självklart är jag väl medveten om att det finns folk som hjälper till på olika härbärgen och massa annat.

Men någon som vi i Sverige vill är ju som sagt att hjälpa folk.
Varför hjälper vi inte våra egna innan vi börjar hjälpa dom utanför oss?
Jag menar absolut inte att låta rasistisk eller något, men jag är verkligen trött på att se dessa stackars människor ligga på gatan.
Jag är även medveten om att folk faktiskt valt ett liv ute självmant. Inte alla självklart.
Men jag kan inte låta bli att tycka synd om dom i alla fall.

När jag får barn vill inte jag att dom ska se massa människor med trasiga kläder ligga mitt ute på stan och tigga pengar, jag vill att mina barn ska se bra saker som blommor växa och människor som skrattar och mår bra. Är inte det något vi alla vill?

Hur kan jag som privat person försöka hjälpa dessa människor ?
Vad kan jag göra för ändring i samhället för att försöka hjälpa dom?
Kan jag ens göra det?
Vad händer om jag drabbas av något stort nedslag, vad kan jag då få för hjälp?
Vart söker man hjälpen? Vilka blir nekade hjälp? Vilka av dom hemlösa blir erbjuden hjälp?
Frågorna är många, och jag personligen tror inte att jag någonsin kommer få svar på alla mina frågor och funderingar jag har kring denna stora sak.

Dom gånger man får höra om hemlösa som fått hjälp och idag bor i en bostad tillsammans med någon och har ett bra liv, gör mig otroligt varm i kroppen.
Jag blir så glad och känner väldigt för dessa människor.
Dom är starka, dom klarade flera år på gatan, dom är starka i mina ögon.
Men vem fick dom hjälp av? Hur gick dom till väga?

Har ni lika mycket funderingar som mig?
Eller är det bara jag som ska förstora upp allting?

Något mer som oroar mig är vart tusan dessa människor håller till under vintern perioden?
Vad händer om dom inte får plats i ett härbärge? Vart söker dom skydd i snöstormarna på nätterna? Hur många är det som inte klarar vintern?

Vart leder deras väg i livet?

Anmäl
2009-03-19 15:08 #1 av: [Norum]

Många ligger i trappuppgångar, hos varandra och i källare. Det är fruktansvärt att det fungerar så i dagens samhälle. Men vad kan jag som enskild person göra åt det? Knappt ingenting.

Förr fanns det nån slags krypin där dom kunde få sova, få lite nya begagnade kläder och ett mål mat. Vet inte om det finns kvar i dag?

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-03-19 20:55 #2 av: elize-l

Jag var så dum att jag trodde vårat sociala skyddsnät skyddade människor för att hamna i en sån situation men tyvärr så är det INTE =(

Anmäl
2009-03-20 06:59 #3 av: [Norum]

Det sociala nätet är tyvärr fulla med hål.. Rena fisknätet ibland. Om du bara visste vad lätt det är att hamna mellan 2 stolar och sen blir inget gjort.

Det ä rmänniskor man har att göra med men ändå finns det ingen hjälp att få ibland. Missbrukare kan jag tänka mig är den största gruppen.. men där är det ju en massa andra problem också som kan spöka.

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-03-20 08:25 #4 av: Tatsja

Frälsningsarmen har fortfarande matställen och om man skänker kläder till dem, så delas de ut till hemlösa efter badning.

Fast det är ju bara en droppe i havet. När jag jobbade som väktare i stockholm, såg jag många hemlösa. Ibland köpte jag frukost åt dem. Tyvärr såg jag även barn som blivit utslängda eller rymt. Barnfamiljer som av en eller annan orsak inte fick hjälp längre. Vid Hjulstakorset fanns det många som tältade på ängen. Vet inte om det är kvar.

Vid stränga vintrar fryser många ihjäl. Socialen kan inte hjälpa alla och härbärgerna är ofta överfulla

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-03-20 18:50 #5 av: Friida

Jag jobbar med hemlösa, missbrukare och psykiskt sjuka. Det är en stor och svår fråga..det finns många platser att bo på, ( här i Göteborg) men inte alla vill det, de vill inte bli kontrollerade osv. De vill ha en lägenhet precis som du och jag, tyvärr så klarar de oftast inte av det, de blir störiga, drar dit massa vänner som också stör osv. Vem vill ha dem till granne? Inte jag iallafall! På boenden där det är ok att vara påverkad blir det ofta stökigt, där vill de inte bo... på drogfria boenden blir de kontrollerade och avvisade om de är påverkade där funkar det inte heller... Nej det är en jättesvår fråga och jag har verkligen inga svar, däremot har jag  en enorm erfarenhet av gruppen och vet att det erbjuds mycket mer än vad som framkommer i tidningsskriverier mm

Sen de här sk frivilligorganisationerna är oftast betalda av kommunen, kommunen betalar alltså ex Stadsmissionen för sängplatser osv så de tjänar bra på varje hemlös de får under sina tak... sen är det naturligtvis viss verksamhet som bedrivs idellt t.ex utdelning av kläder mm men det  mesta betalar allt vi skattebetalare för! Nu talar jag om Göteborg för det är här jag har erfarenhet, övriga landet vet jag inte men tror nog att det är samma där. 

Anmäl
2009-03-20 21:52 #6 av: LiindaH

Nu har jag läst vad alla skrivit.
Men jag fastnade totalt i vad #5 skriver.

Jag förstår precis vad du menar med att missbrukare är svåra att ta hand om, då jag träffat många som anser att kommunen eller liknande har för höga krav. Men jag har även träffat folk som faktiskt INTE missbrukar något och knappt vet hur dom ska få mat för dagen, visa har förlorat sina barn andra blev av med jobb och allt sådant.
Har även träffat folk som visa vintrar vart så sjuka att ambulans fått hämta dom för att dom frysit och blivit riktigt sjuka.
Är det inte dessa människor vi faktiskt borde räcka fram en hand till?
Varför finns det inte folk som försöker nå fram till dom hemlösa på ett bra sätt och erbjuda dom en plats på ett ställe.

Kanske börja på ett "hem" där dom först ska sköta tider och visa att dom kan bo. Där dom kanske delar en liten lägenhet tillsammans med någon. Dvs en hel byggnad med massa små lägenheter i så att personalen kan hålla lite koll.
Sedan låta dom bo i en prövo lägenhet för att visa att dom kan sköta sig, och sedan få hjälp av staten till en första egen lägenhet.

Något måste det finnas att göra..
Många hemlösa vet inte alls hur dom ska gå till väga.
Jag tycker även det är tråkigt att tidningarna faktiskt inte uppmärksammar om att det finns hjälp organisationer.
Kanske kan dom söka fler människor?
Vad som helst, bara att man visar resten av samhället att dom finns. Jag tror många behöver veta det.
Så det inte blir så mycket fördomar av folk.

Anmäl
2009-03-20 23:46 #7 av: Friida

#6 men precis sådant finns! Men som innan så pratar jag om Göteborg, resten vet jag alltså inte, men antar att i iallafall större städer så finns det. Förutom att det är kommunen som betalar, inte staten. Sen är det ju så att det är socialtjänsten som man får vända sig till om man inte har egna medel. Alla har faktiskt rätt till iallafall socialbidragsnormen. Sen det som bedrivs av olika organisationer så är det fortfarande genom socialtjänsten man får plats där för det är som sagt kommunen som betalar även de boendena.

Anmäl
2009-03-21 00:32 #8 av: LiindaH

#7: jojo absolut, men kommunen jag pratar om tillhör en av Sveriges största städer. så det är inte ett litet ställe.

Men men!
jag önskar bara att folk kunde få veta mera.

Anmäl
2009-03-21 08:29 #9 av: Tatsja

Även om alla har rätt till existens enligt soc, så kan det vara så att de inte får jobb på grund av missbruk och soc skriver ut dem, då de inte tar hänvisade arbeten i andra städer. Svårt att flytta om man inte kan få bostad och är missbrukare. Detta hände i alla fall många gånger när jag arbetade i Stockholm.

Sen har vi en annan grupp av hemlösa. Många invandrarbarn blir utslängda innan de fyllt 18, bara för att de misskött sig hemma. De får ingen hjälp någonstans, utom på plattan. Tyvärr.

Barnfamiljer ökar och Regeringen sopar allt under mattan. Vi har inga uteliggare hette det för några år sedan, när vissa missioner ville ordna soppkök. Finland gjorde det, med Sverige nekade till att det fanns.

Även om det bara är att skänka lite kläder, så kan det hjälpa en uteliggare att överleva. Sovsäckar behövs också.

Vi kan nog aldrig bli av med alla hemlösa, men kanske mildra deras missär lite. Tänk om de kunde bygga små längor och låta dem hyra där. Kanske en bit från staden och frestelserna.
Då tror jag det skulle minska.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-03-21 09:05 #10 av: Gullan402

Jag känner en f d hemlös, min lillebror. Kan berätta lite kort om honom. Vi flyttade över 50 mil då han gick i 1:an. P g a mobbning sökte han sig till äldre kompisar senare och vi levde i en dysfunktionell familj så gick livet bara utför. Han hamnade i missbruk och kriminalitet. Han har varit hemlös ett flertal tillfällen under årens lopp. Glädjande kan jag berätta att han nu är ren och har anställning inom kommunen genom soc och AFs försorg. Han hyr ett hus tillsammans med flickvän.

Just nu är han igång att klara uppkörningen till bilkörkort och lämnar prover 1 gång / vecka. Han har varit knarkfri sen 2 år tillbaka och nu sen ett halvår dricker han inte en droppe alkohol med undantag av nyår då han var med och skålade.

Anmäl
2009-03-21 09:22 #11 av: Tatsja

#10 Vad skönt. Hoppas det håller i sig.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-03-21 09:28 #12 av: [Norum]

*10 Vad skönta tt han har kunnat räta upp sig! Skrattande Blir så glad av människor som kan vända saker och ting.. Särskilt när jag vet så väl att det inte är den lättaste sak här i världen. Strongt gjort av honom! Skrattande

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-03-21 15:14 #13 av: Gullan402

#12 Envishet har vi gott om i vår famlij, det gäller bara att fokusera på vad  Glad
Jag är jätteglad och stolt över brorsan och hoppas att han orka hålla ut denna gång. Fast å andra sidan har han aldrig varit drogfri så pass länge innan, så chanserna är ju större nu känner jag det som.

Anmäl
2009-03-21 15:18 #14 av: [Norum]

2 år är en rätt lång tid.. så jag hoppas han har lite av den envisheten som finns i familjen. Annars kanske du kan låna ut lite till honom? Skrattande

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-03-21 15:33 #15 av: Gullan402

#14 han satt inne precis innan så egentligen är det 3½ år som han varit ren. När han muckade så var det precis i början av 2007, då kände han att han hade en uppgift att hjälpa både mig och barnen. Morbror är världens bästa lekkamrat. Tyvärr träffas  vi inte längre sen i maj förra året när vår pappa strulade till det igen. Brorsan vill inte ha kontakt med någon i vår gamla familj längre. Men samhället är inte större än att vi har stenkoll på varandra Oskyldig genom gemensamma bekanta. Vi hälsar när vi möts men vi har ingen kontakt i övrigt. Fast vi vet var vi har varann, jag var desperat i oktober när allt kört ihop sig och ringde upp honom, det tog inte mer än 20 minuter så kom han hit en stund.
*Syrran i nöd- då kommer man direkt*

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.