Annons:
Etikettallmänt
Läst 4240 ggr
LiindaH
2009-03-15 13:40

SiS - Vård av unga.

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Dom ungdomar som vårdas på något av SiS särskilda ungdomshem är omhändertagna enligt LVU eller enligt SoL. När ett barn eller en ungdom placeras inom SiS har den kommunala socialtjänsten tidigare oftast prövat en mängd olika insatser, b la placering i familjehem eller på kommunala och privata institutioner.

Grunden för ett omhändertagande enligt LVU kan vara antingen att den unges föräldrar inte kan ge det stöd som krävs för en bra uppväxt, eller att den unge själv lever ett destruktivt liv med exempelvis missbruk eller kriminialitet. Missförhållandena ska göra att det finns stor risk för att den unges hälsa eller utveckling skadas och den vård som behövs ska inte kunna ges på frivillig väg.
Omhändertagandet beslutas av länsrätten efter utredning och begäran från den kommunala socialtjänsten. I akuta lägen kan socialnämndens ordförande besluta om ett omedelbart omhändertagande, med det måste bekräftas av länsrätten.

Självklart så varierar behandlingsmetoderna mellan dom olika hemmen och personens behov.
Miljöterapi, kognitiv beteendeterapi och familjeterapi är några exempel på behandlingar som ges. Flera olika hem hem använder sig även av tolvstegsmetoden eftersom flera ungdomar har missbruksproblem.
Under behandlingstiden får man även gå i skolan, oftast är det grundskoleundervisning men även visa ämen på gymnasienivå.

Vistelsetiderna variera mellan veckor till år vid behandlingsplaceringar, målsättningen med vården är att barnet ska kunna återvända till sitt eget hem eller eget boende.

Därför ska socialnämnden följa upp vården och var sjätte månad överväga/ompröva om den fortfarande behövs eller ska upphöra.
Gemensamt vid alla placeringar är möjligheten till nära kontakt mellan den intagne och personalen. Personaltätheten är mycket hög vilket ger möjlighet till effektiv behandling utifrån den enskildes behov. Genom olika forskningsprojekt och en särskild enkät hos socialtjänsten genomförs en kontinuerlig uppföljning och utvärdering av kvaliteten i verksamheten.

// Liinda

Annons:
LiindaH
2009-07-03 01:08
#1

PUTT

// Liinda

Anders 50
2009-07-03 01:28
#2

Bra artikel, visste inte att man använde sig av tolvstegsmetoden i behandlingen.

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

LiindaH
2009-07-03 01:35
#3

Man får lära sig något nytt varje dag.

// Liinda

[Norum]
2009-07-03 01:35
#4

Jag tror faktiskt att många artiklar skrevs när vi inte var så många på forumet och nu är de "gamla och glömda".. Det är inte så många svar och kommentarer till dom i vart fall.

LiindaH
2009-07-03 01:37
#5

Precis, man får helt enkelt putta upp så medlemmarna ser dom =)

// Liinda

Upp till toppen
Annons: