Godmanskap

Utbildning och rättvisa

2009-04-23 01:14 #0 av: [Norum]

Att vara överförmyndare eller godman/förvaltare borde i sanning vara ett yrke och uppdrag med hög status och värdesättas därefter.

Jag vet inte om det är en dröm eller fantasi men vad jag önskar att detta system kunde skrotas och ersättas av en myndighet med anställda. Fråga.jpgUtbildning, engagemang, anställning och vanligt folkvett.. Att det ska vara så svårt!

Kanske råkar jag ut för en olycka i morgon, vaknar upp och behöver all hjälp som jag kan få? Och vem ska då ta hand om mig? En överförmyndare som har allt från 25000 till hur mycket som helst i månaden ber en godman som  i bästa fall har 1000 kr i månaden att hjälpa mig.

Överförmyndaren har ett ton papper som utbildning och godemannen kanske ingen alls.  En del kommuner har utbildning för sina godemän, jag själv har haft turen att få en gedigen sådan, men en del av problemet är ju att den inte är obligatorisk. Den är frivillig!

Hur många godemän finns det inte som inte ens har en grundkurs? För att densamme tror att "betala räkningar" kan jag väl? Men uppdraget innehåller så mycket mera.. Vi har ansvar för en vuxen människa med behov och drömmar. Det är bidrag och ersättningar. Mänskliga behov. Blanketter och överklaganden. Som godman måste jag godkänna och skriva under lönen för personlig assistans! Daglig verksamhet. Boendestödjare och budgetrådgivare ska kanske kontaktas. Fastighetsförsäljning. Skuldsanering. Och precis hur mycket som helt!DiddlLayingDownWriting.gif

För detta får vi ett arvode, en gång per år. Vi måste lämna in vår redovisning före 1:a april och sen får vi vackert sitta och vänta på att överförmyndaren räknar ut vår ersättning (helst före midsommar) Det finns godemän som får sin ersättning på hösten! Det är den uppskattning vi får... En del går inte ens igenom årsredovisningarna i turordning utan tar en pärm här och en pärm där..

Så länge som inte ens överförmyndarna är engagerade, har empati och förstår att det är människor det handlar om, kommer det att vara en myndighetsutövning värd all kritik.

Det kan tyckas att mina ord är hårda men det är så här det ser ut. Och så länge gemene man inte ryter till och kräver ändring... Så länge kommer det att vara så här. Å andra sidan, vem lyssnar??

 

© Artikelförfattaren

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-04-24 23:46 #1 av: LiindaH

*applåder* Lika spännande som vanligt att läsa din texter. :)
Jätte bra skrivet, och väldigt bra info

Anmäl
2009-07-03 01:07 #2 av: LiindaH

PUTT

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.