Ekonomi

Preskription

2009-04-15 23:42 #0 av: [Norum]

Kan man verkligen bli av med gamla skulder utan att betala dom? Visst kan man det! Det kallas preskription och utnyttjas alldeles för sällan när man har gamla skulder.

Preskription betyder att skulden är för gammal och att inget har hänt med den och då avskrivs den. Skulden försvinner inte ut i cyberrymden direkt, man kan fortfarande betala den om man vill det.( Och det vill ju många? ) men det finns inte längre några lagliga sätt att driva in skulden på. Så då avskrivs den.

 Det är olika preskriptionstider på olika skulder.Stege.jpg

* Konsumtionsskulder avskrivs efter 3 år. Sjukvård ingår i den gruppen tex.

* Banklån har en preskriptionstid på 10 år.

* Hyresskulder efter en flytt är det 2 år på.

* Och skulder till staten (skatter) avskrivs efter 5 år.

 Nu är det ju inte riktigt så enkelt att skulden blir x antal år och bara avskrivs, det skulle ju vara alltför lätt. Det finns vissa regler för att den ska preskriberas.

 Det första som man ska veta är att skulden uppkom på den dagen som varan köptes på och inte från den dagen räkningen kom. Så det är alltså från och med köptillfället som räntan tickar på och skulden ökar.

 Den viktigaste regeln för att skulden ska avskrivas är att man inte får "godkänna" skulden. Man får inte ha avgett löfte om att man ska betala den, godkänna en avbetalningsplan eller på annat sätt erkänna skulden. Har man gjort det så förlängs preskriptionstiden med 3 år till, för då räknas det som att preskriptionstiden har brutits.

Så om man får ett föreläggande från tex kronofogden eller ett inkassoföretag ska man kolla hur gammal skulden är. Är den äldre än 3 år (för konsumtionsskulder) och man inte har pratat, skrivit eller haft någon som helst kontakt med borgenären (den man har skulden till) ska man direkt överklaga. Hur det kan se ut ser du här..

Det är upp till inkassoföretaget eller borgenären att bevisa att du verkligen har fått information om skulden, tex via delgivning eller rekommenderat brev. Det går aldrig att bevisa att ett vanligt brev har kommit fram , så beviset måste så att säga ha din underskrift för att gälla. I annat fall är det bara till att blåneka, bevisbördan är deras..

1105756_96956529.jpgMånga som får kravbrev och inkassokrav kollar aldrig detta med preskription av den enkla anledningen att det inte är så många som vet om det. Och betalar gamla skulder som egentligen har avskrivits.

Men det kan också hända att borgenären skickar in en ny stämningsansökan, lagsökning eller på annat vis bryter preskriptionstiden. Alltså på något sätt får din underskrift på att du har mottaget kravet om betalning. Då börjar preskriptionstiden om på nytt..

 

© Artikelförfattaren

 

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-04-16 12:20 #1 av: [Norum]
preskription.pdf

Jag har gjort en pdf-fil om någon vill läsa mer. Det är papper från en kurs som jag gick.. :-)

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-04-16 12:53 #2 av: Anders45

Din kommentar till rena lagtexten är mycket bra.

Just det du påpekar med att det inte räcker med vanligt brev är väldigt viktigt att känna till, jag gör lite uppdrag om obestånd och uppgörelser främst för företag och det förekommer ganska ofta att skulden är gammal men det har inte hänt något med den de senaste 3-5 åren.

Anmäl
2009-04-16 12:57 #3 av: [Norum]

Såna gånger är det bra att kolla preskriptionen.. Man vet ju aldrig.

Men om det är företag mot företag, gäller samma regler då om avskrivning eller är det andra tidsbegrepp som gäller då?

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-04-16 14:37 #4 av: Sara

10 år gäller för mig när jag hade enskild firma. Dock börjar tiden om igen om jag får en påminnelse eller liknande. Alltså skulden kan finnas kvar hela livet.

Anmäl
2009-04-16 15:08 #5 av: [Norum]

*4 Men det måste väl vara för dig som för andra att det inte räcker med en påminnelse utan att det måste vara en lagsökning eller nåt som du ska kvittera mottagandet för? Det kan väl inte brytas för en vanlig påminnelse?

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-04-16 22:50 #6 av: Sara

Jag vet inte, detta ärendet går genom kronofogden.

Anmäl
2009-04-17 00:11 #7 av: Anders45

Om borgenären har ett utslag så kan det aktiveras varje år genom Kfm.

Så i princip kan det vara livet ut.

Jag har dock bara råkat på ett sådant fall för ca 10-15 år sedan.Där fick borgenären slutligt betalt genom ett arv till gäldenären, som då utmättes.

Men det är inget som hindrar borgenären från att göra ny ansökan för skulden flera gånger.

F.n har jag ett ärende liggande som gäller en Dom och där gäldenären avtjänar straff under några år. Det är ganska stort belopp som är utdömt till kärande. Det är inte inskickat för verkställighet ännu, och det finns ju inte något utmätningsbart.

Anmäl
2009-04-20 11:10 #8 av: [SvenA]

Skulderna finns kvar så länge det kommer en påminelse ebn gång om året då räknas det som pågående

Anmäl
2009-04-20 11:59 #9 av: [Norum]

Dom kan aldrig bevisa att du har fått påminnelsen. Det enda som kan bryta preskriptionstiden är om du skriver på ett papper, alltså en underskrift. Så bara en påminnelse räcker inte.

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-04-20 14:18 #10 av: [SvenA]

Tyvärr så har du inte rätt i detta för lagtexten är en sak sedan beror det på hur den tolkas

Anmäl
2009-04-20 14:22 #11 av: [Norum]

Lagtexten är tydlig på den punkten... Kan du ge nåt exempel?

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-04-20 14:25 #12 av: [Norum]

Här kommer det lite lagtext mm

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-04-21 13:38 #13 av: [SvenA]

När man tolkar lagtext så måste man även läsa förarbetena till själva lagtexten för den används mycket när man tolkar lagen

Så vad det står i själva lagtexten är en sak man kan tycka att det är glasklart men det är det inte när man använder den i praktiken tyvärr

Man tittar även på andra dommar son gäller den lagen när man bedönner hur lagen ska tolkas

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.