Annons:
Etikettgodmanskap
Läst 10765 ggr
[Norum]
6/11/09, 1:42 PM

Viktigt om Magna Cura

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Kommunerna köper in ett dataprogram för att registrera alla inom omsorgen! Ingenting är heligt numera.. Detta är skrämmande och otäckt,tycker jag.

Jag håller på att nysta i vad detta program är för något och ju mer jag lär mig desto räddare blir jag. Alla som ingår i omsorgen ska in i detta register! Och alla som jobbar inom omsorgen kan läsa det..

Tanken är att det ska vara lättare att samarbeta mellan de olika instanserna och det må ju så vara. Problemet är att en som jobbar på äldrevården kan läsa om någon på ett gruppboende tex.. Och att det är precis allt som ska registreras. Personuppgifter, ekonomi, levnadsberättelse, bakgrundshistoria, alla rutiner, fritid och allt annat du kan tänka dig.

Det gör att det kommer att stå om en brukare kastar maten i väggen för att han inte vill äta, om han hann fram till toaletten i tid, vilka han träffar och när, vilka mediciner han äter, hur mycket han får i habersättning, när han kliver upp och när han går till sängs, hur det fungerar med hygienen och… Bara fantasin sätter stopp!

Om jag har förstått detta rätt så är det ca 40 kommuner i Sverige som är med i detta program just nu. Och lagstödet verkar vara LSS, Sol, Hsl och sen ett medgivande av att sekretessen får brytas.

Jag anser att detta är ett otäckt sätt att ha kontroll över människor och jag kommer aldrig att ge mitt samtycke till att mina huvudmän registreras på detta sätt. För samtycke måste dom ha!

Å andra sidan ska vi godemän vara med på informationsmötena om detta men jag har då inte fått någon inbjudan. Trots att jag är god man till 3 stycken inom omsorgen..

Vad all personal inom omsorgen har med allt detta begriper jag inte. Det finns då ingen verkig anleding som jag kan se det. Ansvariga inom min kommun säger att det är lag på att det ska dokumenteras och det håller jag med om. Men den dokumentationen stannar i huvudmannens/brukarens bostad och läses endast av berörd personal! Det finns ingen lag som säger att all personal inom omsorgen har med det att göra.

Dessutom har kommunen friskrivit sig från skadeståndskrav och stämningar då det är den enskilde personalen som skriver i registret som kan bli åtalad/anmäld för kränkande kommentarer och sekretessbrott mm.

Jag håller som sagt fortfarande på att lära mig detta program och dess syfte och är inte insatt till 100%. Men jag tycker det är viktigt att alla godemän/förvaltare och alla som har med omsorgen att göra (både som personal och som brukare) tar reda på om detta program finns i din kommun och sätter ner foten. Ta reda på så mycket ni kan!

© Artikelförfattaren

Annons:
[Norum]
6/15/09, 3:38 PM
#1

Jag kommer aldrig att ge mitt samtycke till denna registrering! Jag blir mörkrädd när jag tänker på vilka privata uppgifter som kommer att cirkulera på kommunens intranät.. Tänk om det vore jag eller en anhörig.. Huga! Skrikandes

AnneN
6/15/09, 7:28 PM
#2

Om de ändå ska ha detta, varför inte samtidigt ta bort allt som heter tystnadsplikt då? Aldrig i mitt liv att jag skulle gå med på detta, förstår inte ens syftet med det! Skrikandes

Detta land börjar bli lite för mycket "storebror ser dig"! Vad är nästa steg? Att sätta i övervakningskameror i alla hem för att någon fått för sig att det ska vara för "allas bästa"?

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

annicabjo
6/15/09, 7:32 PM
#3

Med tanke på tystnadsplikten som finns i en annan tråd, hur ska vi tolka det då?

Annica

Annica

[Norum]
6/15/09, 8:55 PM
#4

Det ska visst vara en personal som har hand om "inskrivningen" och då får hon/han avsäga sig tystnadsplikten. Dessutom blir den personen ansvarig om brukaren känner sig kränkt av uppgifterna och anmäler det hela. Kommunerna har tydligen friskrivit sig från det ansvaret.. Det är inte klokt detta!

annicabjo
6/15/09, 9:13 PM
#5

Men va fan förlåtSkämsom brukaren känner sig kränkt och anmäler, hur många brukare kommer att få tillgång att se sina papper och hur många kan förstå vad som står?

Har alla tillgång till datorn? Vad händer om en brukare vill titta på sina "papper" men är lite nyfiken och kikar runt lite, vet att det finns datakunniga brukare som kan andras personnummer. Tycker att detta verkar sjukt. Och vadå avsäga sig tysnadsplikten, bara för den gången han/hon skriver in eller för alltid, då kan ju den springa omkring och sladdra hur som helst nä förstår inte riktigt får nog kalla mig trögo nu

Annica

Annica

[Norum]
6/15/09, 9:43 PM
#6

I rest my case..

Vad ska man säga? Jag håller på att ta reda på så mycket jag kan men tydligen har jag retat upp ont blod inom kommunen bara för att jag känner till detta. Det är inte populärt att jag vet så mycket som jag gör.. Men har man 3 huvudmän inom omsorgen så får man till slut höra det mesta. Så är det ju bara..

Annons:
annicabjo
6/15/09, 10:24 PM
#7

Kan förstå att du retat upp endel vissa saker ska ju inte "vanligt"folk veta

Annica

Annica

[Norum]
6/15/09, 10:39 PM
#8

Tja… vissa smällar får man ju ta.. haha

Tänk dig själv, jag har hört att det är 43 kommuner som har detta system.. Hur många tror du finns inom omsorgen sammanlagt? En fasligt massa människor! Och hur många tror du vet om att dom finns där?

annicabjo
6/15/09, 10:47 PM
#9

Knappast några skulle jag tro, men gäller det alla inom kommun även hemtjänstens kunder sas

Annica

Annica

[Norum]
6/15/09, 11:36 PM
#10

Alla inom omsorgen..

annicabjo
6/15/09, 11:50 PM
#11

Förvisso så skriver vi journalhandlingar dagligen på mitt jobb och det sammanfattas sen i ett program som heter visp men ingen mer än sköterskan kan logga in där, daganteckningar är inlåsta

Annica

Annica

AnneN
6/16/09, 12:35 AM
#12

Hittade en artikel om detta http://www.nwt.se/arvika/article47710.ece

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

AnneN
6/16/09, 12:38 AM
#13

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Annons:
[Norum]
6/16/09, 1:16 AM
#14

Låter ju vackert… *biter i citron och spottar och fräser*

Det som ska stå i databasen är bland annat: Personuppgifter, Levnadsberättelse, bakgrundshistoria, ekonomi, riskbedömning, allmänna rutiner (både för vardag och helg) fritid, hjälpmedel, arbete/skola och mycket mycket mer..

Inser ni vad det innebär??

Det som står på Magna Curas hemsida är ändrat.. Förut stod det där med att allt ska skrivas in men nu har de tagit bort de uppgifterna. Undrar varför??

elize-l
6/22/09, 1:20 AM
#15

Idiotiskt "storebrorserdigprogram" Integritet vad tog det vägen då ?? Är motståndare till detta sätt att dokumentera och har påtalat för min brukares godman vad som är på gång =)

[Norum]
6/22/09, 8:10 AM
#16

Det tycker jag var bra gjort.. Detta måste ut så att fler kan protestera och försöka göra nåt åt eländet.

[Norum]
6/24/09, 12:50 PM
#17

Är det nån som har kollat med sin kommun om det finns där? För har dom registrarat någon utan samtycke så är det olagligt…

[Norum]
7/3/09, 10:23 AM
#18

Detta är så viktigt att jag lägger upp den i högerspalten..

Ju fler vi är som ifrågasätter kommuners "rättighet" att dokumentera alla inom omsorgen desto bättre! Jag har gjort hlet klart för "min" personal att jag aldrig kommer att ge mitt samtycke till att registrera allt detta på intranätet. Och det tycker jag att alla inom omsorgen, alla anhöriga och alla godemän/förvaltare ska göra också. För detta är verkligen skrämmande och otäckt..

mona43
7/5/09, 11:28 PM
#19

Detta låter verkligen konstigt, skall ingen få ha något eget privatliv?

hur långt skall de egentligen gå?

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

[Norum]
7/6/09, 7:12 PM
#20

Jag tycker det är riktigt otäckt.. Vad 17 har kommunen med levnadsberättelse, ekonomi, vardaglig rutin och allt annat att göra??

Annons:
mona43
7/6/09, 7:37 PM
#21

Ja det är verkligen skrämmande. Vad finns det för nytta i att alla vet om att farbror kalle kanske ofta har magbesvär, eller att tant Asta är snål?

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

[Norum]
7/6/09, 7:49 PM
#22

Om det bara vore så enkelt.. vilken tid kliver du upp? När går du och lägger dig? Vilka kommer på besök och vilka besöker du? Duschar du regelbundet? Äter du maten som serveras eller kastar du den i väggen? Hinner du på toa? Vilket humör är du på? Hela levnadsbeskrivningen ska med.. Vilken ekonomi har du? Habersättning? Bostadstillägg? Och mycket, mycket mer..

mona43
7/6/09, 7:53 PM
#23

Ja herregud, det är ju som säpo, vilken glädje har de av alla dessa uppgifter?

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

[Norum]
7/6/09, 8:20 PM
#24

Vet inte.. fullständigt obegripligt. Skrikandes

[Norum]
7/23/09, 12:23 AM
#25

Jag har anmält Magna Cura till datainspektionen nu.. Ska bli spännande att se vad som händer med detta skräpprogram. Fast det kommer nog att ta tid innan jag hör nåt.

mona43
7/23/09, 5:30 AM
#26

Håller tummarna!

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

FattigsidanP-G
7/24/09, 7:16 PM
#27

Här frodas respekten för brukarens med- och självbestämmanderätt kombinerat med ett sunt rättspatos. Go, Skruttis, go…

Annons:
[Norum]
7/24/09, 7:55 PM
#28

*27 Skrattande

Zingiber
7/26/09, 12:24 AM
#29

Detta var en skrämmande läsning. Jag måste fråga vad som registreras om min son. Men som vanligt är det dom svagaste i samhället som utsätts, dom som har svårast att försvara sig. Allt detta kommer ju smygandes på oss och att det tagits bort info från MC-sajten är inte så konstigt. Mycket sker bakom lyckta dörrar.

Räcker det bara med ett personnummer för att komma in i detta system? Dom flesta Intranät är svaga då dom är kopplade till Internet.

Det var jättebra Skruttis att gå till DI med detta övervakningsprogram. Heja!

Lite OT

Men det ligger i linje med vad EU vill. Att ha full kontroll av varenda kotte. Jag såg en skrämmande dokumentär från England att inom en snar framtid kommer vi alla troligtvis få ett chips vid födseln där storebror kan kontrollera vartenda steg och rörelse vi gör. Där diskuterades också det penninglösa samhället. Vi tar det vi vill i affären och vid kassan sätts avläsaren på chipet i armen och summan dras av på kontot. Detta kan ju låta kokko men för mig är det inte så främmande.

[Norum]
7/26/09, 12:50 AM
#30

Jag vet faktiskt inte hur man kommer in i systemet. Här har dom precis startat upp så det är inte klart ännu.. Men det ska ju omsorgschefen kunna svara på.

Visst är det otäckt?! Jag ryser bara jag tänker på det.. Skrikandes
Att vända mig till DI var rätt logiskt, vad annat kan man göra?

Att bli chippad låter lite science fiction men det är ju inte otroligt..

Loucar
8/4/09, 11:35 AM
#31

Läste artilkeln men kommer det inte vara som hos polisen att man verkligen måste ha orsak att titta i en persons dokumentation annars kan man bli åtalad som personal.

Jag minns själv hur galen jag blev när jag hade det jobbigt med dottern o man skulle godkänna hit o dit för o släppa på sekretessen. När man mår som vi gjorde vill man gärna slippa sånt när enda orsaken är att en person som ska hjälpa en ska kolla på vissa saker.

Så även om jag inte tycker om att bli kontrollerad kan det i vissa lägen vara skönt som anhörig att slippa godkänna för att en läkare, socialsekreterar mfl ska kunna samarbeta. Så jag kan se med viss positivitet på att man ska kunna samarbeta lättare mellan enheterna, men det måste ju ske under kontrollerade former.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

[Norum]
8/4/09, 11:40 AM
#32

Jodå, syftet är nog gott.. för personalen.

Men om det var dig eller din dotter det gällde, skulle du vilja att det stod i registret om du/hon inte ville duscha den dagen, om du inte hann på toalette, vem du besökte och hur länge, vilka vänner du har, vilka morgon/dag(kvällsrutiner du her (alltså när du kliver upp, när du går och lägger dig om du borstar tänderna mm)
Det ska även stå vilken ekonomi du har, din sjukjournal osv..

Det är den mest intima och privata dagbok du någonsin kan tänak dig! Det finns absolut ingenting som inte ska stå där.. Vad du än gör, säger, tycker och tänker ska det stå där..

Loucar
8/4/09, 11:56 AM
#33

Om det hjälpte henne i hennes funktionshinder skulle jag faktiskt inte bli störd av det.

Men visst finns det gränser som du påpekar, men jag tror ju inte att personalen inom vården har så gott om tid att de sitter o "okynnesläser" om andra personer än dom som de ska hjälpa.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

[Norum]
8/4/09, 12:05 PM
#34

Nu när personalen ska lära sig systemet så sitter de och leker med programmet.. De sitter alltså och slår upp riktigt människor.. Tänk om din granne jobbar inom omsorgen och blir nyfiken på din dotter? Det är bara att logga in och läsa..

Annons:
Loucar
8/4/09, 12:42 PM
#35

Då förutsätter jag faktiskt att min granne har det goda omdömet att behålla den vetskapen för sig själv….det finns idioter o rötägg överallt det kan man aldrid komma ifrån, men att utifrån det döma ut alla andra känns lite fel. Jag kan se både positiva o negativa saker i detta men har lärt mig att det kan vara värt o testa saker innan man dömer ut det.

Vi har som inget o dölja i vårt liv och jag har bara positiva erfarenheter av att var öppen man får faktiskt bättre hjälp då.

Sedan förutsätter jag även att precis som hos polisen kollas det ifall nån sitter o verkligen lusläser journal efter journal. För där registreras ju vem som går in o läser o har man läst olovligen är det tack och adjö till att forsätta arbeta där.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

[Norum]
8/4/09, 12:44 PM
#36

Jag tycker ändå att det är det mest kränkande jag har läst och den personliga integriteten är ju fullständigt bortblåst..

Loucar
8/4/09, 12:58 PM
#37

Jo jag respekterar o kan till viss del förstå din åsikt. Men om detta hjälper många till att få hjälp snabbare o därigenom att personer med speciella behov slipper lida kanske 1 månad för att den får vänta på hjälp p g a byråkrati hur kan det då vara negativt.

Jag kan ju bara utgå från vår situation o utifrån det göra min bedömning om hur detta hade kunna hjälpa min dotter för det hade det gjort.

Vi finns ju redan i många register som har koll på allt vi gör och hur vet vi vem som kommer åt dom registren?

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

[Norum]
8/4/09, 1:03 PM
#38

Står det i dom registren vem hon hälsar på och hur länge? Hur hennes ekonomiska situation ser ut? När hon kliver upp? Hur hon sköter sin hygín eller om hon inte sköter den? Om hon är ledsen eller glad? När hon går till sängs och hur länge hon har sovit? Om hon var uppe på toa under natten? Vilka vänner hon har? Allt detta och betydligt mycket mer ska stå I Magna Cura..

Vad personal och handläggare har med det att göra begriper jag faktiskt inte..Det är kränkande..

Om det hade stått lite allmänt om situatioenen så kanke, kanske..Men absolut inte så detaljerat!

Loucar
8/4/09, 1:11 PM
#39

När man har vissa funktionshinder är det väsentligt att veta sådana saker för att kunna ge bästa vården. Om man inte har dessa sjukdomar är det så klart kränkande, det jag försöker få fram är att vissa personer med ett visst funktionshinder kan få bättre hjälp om personalen har vetskap om sådant, även om den som inte lever i detta dagligen kan se detta. Nu lever ju jag med en dotter som har ett sådant hinder även om hon mår mkt bättre nu just p g a att vi har varit öppna med allt som du ovan tycker är kränkande. Hade vi inte varit det hade vi förmodligen fortfarande levt i en situation som varit ohållbar o hon hade hamnat på ett hem eller liknande. Nu tack vara att vi har varit öppna har vi ett roligt o drägligt liv mot tidigare ett rent helvete.

Det finns register som har koll på din ekonomi, vilka sajter du besöker på internet mm däremot finns det nog inget om när du går och lägger digGlad (ska va om gubben din har ett då *S*). Vi är mer kontrollerade än vad vi tänker på t ex p g a att vi använder internet o lämnar spår efter oss….

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Gullan402
8/4/09, 9:36 PM
#40

Är inne på Loucars tänkande. Jag jobbar i hemtjänsten och registreras alla tider hos en brukar med något som heter mobipen, det är en penna med något slags minne som sedan loggas in i datorn på vårt kontor efter arbetspassets slut. Allt vi skriver om brukaren i dennes pärm registreras också mobipennen och överförs sedan till ett datorprogram som heter procapita. Det kan öppnas av olika enheter inom kommunen och följdaktligen läsas av flera instanser. Det är ett sätt att överföra information mellan instanser och har lett till snabbare hjälp då något inträffa. Det är även en typ av stämpelklocka för oss personal då starttiden respektive sluttiden hos brukaren registreras.

Behöver vi få snabbt få tag på anhörigas namn/adress och olika telefonnummerär vi bara några  knapptryckningar bort. Detta program har klart lett till en säkrare omvårdnad  hos våra brukare.

Sen är det som Loucar  skrev inte tillåtet att "nöjesläsa" och vi har absolut inte den tiden. Jag har inte ens tid att "läsa på " lite extra om brukare jag besöker regelbundet. Det är bara "HAV" (händelse av vikt) jag har tid att kolla.

Fånga dagen - i morgon kan det vara försent!!!

[Norum]
8/4/09, 9:40 PM
#41

Jag säger inget om såna uppgifter som du säger, Gullan. Men vad har dom med ekonomi, vänner, fritid och allt annat privat att göra? Viktig info kan vara bra att det kan delas men det måste ju finnas gränser..

Annons:
Loucar
8/4/09, 9:48 PM
#42

Jo men det är ju just den biten som är viktig vid vissa funktionshinder skruttis det är jättesvårt att förklara detta som jag tidigare sa för nån som inte dagligen lever med den problematiken. Man måste väga in vilken problematik respektive person har, jag kan inte tänka mig att det kommer o registreras på alla. vem ska ha tid med en sån dokumentation inom vården då skulle ju varje vårdbiträde va tvungen o ha en egen sekreterare. Det är däremot väsentligt att allt som är viktigt vid en enskild persons hjälpbehov noteras, precis så som Gullan beskriver….blev så glad när jag inte var ensam i mitt tänkande…….

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

[Norum]
8/4/09, 10:00 PM
#43

Det är där du har fel, Loucar. Allt kommer att registreras om alla! Utan undantag.. Det kommer att vara en ansvarig personal som skriver, hun/han blir tvungen att säga ifrån sig tystnadsplikten för att kunna skriva.

Loucar
8/4/09, 11:25 PM
#44

Det finns inte den tiden till att dokumentera varenda person på det sättet, jag tror att detta kommer att skötas på ett bra sätt i de flesta fall, men man kan aldrig garantera undantag vad det än gäller. Vilket landsting eller kommun har råd att anställa personer för att hålla i dokumentation på det sättet idag när det är lågkonjunktur. Ibland blåses saker upp för att det är en förändring och många är rädda för sådana och jag tror att det är det som skett när det gäller detta. Personer som inte vill ha nya arbetsrutiner sprider ut felaktig information det är inte så ovanligt att det förekommer o det gör i många fall stor skada. Jag har full förståelse för att du tycker att det är kränkande tro inget annat, jag har bara en annan erfarenhet av vad som behövs iaf i just min dotters fall o många av hennes kamraters oxå för den delen.

Alla har rätt till sin åsikt men jag tror även att det finns något gott i detta system. Negativa saker finns det med allting jag tycker bara att man kan prova saker först innan man börjar säga att det är fel.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

[Norum]
8/4/09, 11:41 PM
#45

Om en brukare har personliga assistenter tex så kommer en av de assarna att få ansvaret för att skriva i systemet. Det kommer att finnas en ansvarig för Magna Cura på varje avdelning.. Tro mig, jag vet detta för faktum, alla registerars! Utan undantag.. Det är ju det som gör det så skrämmande och att alla detaljer ska vara med. Jag har ju papper på det…

Loucar
8/4/09, 11:47 PM
#46

Nu har jag läst artikel efter artikel på nätet och jag kan inte finna nånstans att det står att varenda detalj ska dokumenteras utan det står att det ska antecknas utefter vårdtagarens behov. Det står även väldigt mkt om hur hög säkerhet mm det är.

Du har säkert papper tvivlar jag inte alls på, men sunt förnuft säger att det skulle krävas en enorm personalstab för att hinna dokumentera allas toabesök mm o det har ingen kommun i hela sverige råd med.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

[Norum]
8/4/09, 11:50 PM
#47

Du ska få se… Mycket på Magna Curas hemsida har tagits bort. Allt jag säger är sant.. det finns flera kommuner som använder det nu redan..

Loucar
8/4/09, 11:55 PM
#48

Nu kikade jag ju på annat än Magna Curas hemsida då även om den oxå fick ett besök…de hade inte så mkt info som jag var intresserad av precis….Jag säger inte att det du säger är osant men man kan läsa o tolka saker på olika sätt….du o jag står med foten på varsin sida i detta o det är bra att se saker från olika perspektiv annars bidde det ju ingen diskussionFlört

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Annons:
[Norum]
8/4/09, 11:56 PM
#49

Precis.. Glad

[Norum]
8/7/09, 12:33 AM
#50

Jag har hört rykten om att kommunen redan har lagt in folk i systemet! Utan mitt samtycke! Skrikandes

Vad gör jag om det är sant..? Polisanmäler eller vad då? Obestämd

AnneN
8/7/09, 1:02 AM
#51

#50 det borde väl bli anmälan till polis, och datainspektionen och säkert någon mer instans

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

[Norum]
8/7/09, 1:06 AM
#52

Jag har ju redan anmält datainspektionen.. kan jag göra det en gång till? Varför kan dom inte vänta tills dom har fått in ett samtycke?? Vadan denna brådska? Skrikandes

AnneN
8/7/09, 1:08 AM
#53

#52 om den första anmälan var för magnacura i allmänhet och nästa anmälan gäller specifikt för att du inte gett tillstånd att skriva om dina brukare så är det ju faktiskt 2 skilda saker

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

[Norum]
8/7/09, 1:09 AM
#54

Det har du ju rätt i! Det första positiva med programmet.. haha

Loucar
8/7/09, 1:15 AM
#55

socialstyrelsen borde väl ha ett finger med i detta eller har jag fel

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Annons:
[Norum]
8/7/09, 7:27 AM
#56

Hur skulle dom vara inblandad menar du?

Loucar
8/7/09, 10:46 AM
#57

De brukar ju vara kontrollorgan om nåt går fel inom vårdsektorn eller är jag helt ute o cyklar?

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Loucar
8/7/09, 10:48 AM
#58

Nej jag var rätt ute läs här http://www.socialstyrelsen.se/Om_Sos/

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

[Norum]
8/7/09, 11:11 AM
#59

Ska kika på den länken..

PS Jag gör om din länk till klickbar,, :)

Loucar
8/7/09, 11:16 AM
#60

hur gör man det försökte men hitta inte hur man skulle göra

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

[Norum]
8/7/09, 11:18 AM
#61

Du markerar det ordet/orden du vill göra en länk av och sen klickar du på symbolen som ser ut som en kedja, nästan på mitten av raden ovanför med smilysarna och det..

Loucar
8/7/09, 11:19 AM
#62

så klart hur dum får man bli Obestämd

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Annons:
[Norum]
8/7/09, 11:22 AM
#63

Man får vara hur dum som helst, finns absolut inga begränsningar på det! Tungan ute

Loucar
8/7/09, 11:31 AM
#64

Vilken tur då kan jag åka o bada med gott samvete då haha

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

[Norum]
8/7/09, 11:51 AM
#65

Skrattande

[Norum]
8/7/09, 2:32 PM
#66

Jag som godman får tydligen inte läsa ur registret.. Skrikandes

Men alla system har brister.. Det står ju iregistret vem som är godman, så nu håller jag på att begära ut vad dom har skrivit om mig i egenskap av Gm. Det kan dom ju inte neka mig.. hehe

Kan jag skriva så här på slutet? "Jag vill att ni lämnar ett skriftligt beslut med hänvisning till aktuell bestämmelse i offentlighets- och sekretesslagen samt lämna en besvärshänvisning vid ett avslag på min begäran."

Jag har kopierat texten så jag begriper knappt själv vad den betyder, men blir det rätt? Jag måste ju kunna överklaga om svaret blir nekande.

DodeN
8/7/09, 4:06 PM
#67

Ja så kan du nog skriva.

Med tanke på det jag sett i mina läkarjournaler så vill jag verkligen inte att det skrivs något om mig i ett datasystem som kan läsas av flera andra. Det är så lätt att skriva "fel" saker. Mycket i mina journaler handlar om att sambon tex. satte sig på patientens stol enligt läkaren. Kanske inte så konstigt med tanke på att jag hade rullstol.

Är massa sånt som inte hör till vården, och vart går gränsen för vad som är lämpligt eller inte. I vissa fall där personerna inte kan meddela sig så kan det vara bra att det står mer, men många verkar redan idag ha svårt att skilja på vart denna gräns går. Men även om det kanske i början inte står så mycket så blir det lätt fel när andra ska tolka vad man skrivit.

[Norum]
8/7/09, 4:30 PM
#68

Kunde inte hålla med dig mer, DodeN.

Jag har pratat med Länstyrelsen i dag om vilka rättigheter jag har som godman och han blev knäpptyst! Det kan inte vara möjligt, sa han.. men sorgligt nog så fungerar detta system så. Men som förvaltare har jag fullständig insyn, så det är tur att jag har sökt det. Fast det kan ju ta tid innan det kommer igång.. Jag känner mig så frustrerad så det anar du inte..

buzz
8/7/09, 7:19 PM
#69

Min kommun använder sig av "Procapita" istället för Magna Cura.

Vi personal får behörighet att logga in på de som bor på vårt boende. Där skriver vi det viktigaste som hänt vårdtagaren och det blir automatiskt "underskrivet" med vårt för o efternamn.

Vi kan se alla namn på vem som ligger inskriven i procapita även i andra kommuner men vi kan inte gå in och läsa på dem.

Sköterskan i kommunen kan logga in på alla boendena som tillhör hennes distrikt och ta del av det vi skrivit.

Även enhetschefen kan gå in på de boenden som hon ansvarar för.

Hittade en länk om Magna Cura…har inte hört talas om det innan…

http://www.nwt.se/arvika/article47710.ece

Annons:
[Norum]
8/7/09, 7:25 PM
#70

Låter ju bra ur personalens perspektiv.. Tycker det är märkligt att ingen bryr sig om brukaren! När personalen utbildas så är det brukarna som är kursmaterialet, de leker med verkliga människor. De kränker och lämnar ut.. Men personalen myser.. Skrikandes

buzz
8/7/09, 8:56 PM
#71

Nu vet jag endast hur Procapita fungerar men där står tex inte något om vad de har för mediciner. Pappren om mediciner får vi från apoteket och de sitter i sin egna pärm på varje boende som de alltid gjort. Möjligtvis om vi ger en vid behov medicin att det skrivs in.

Andra rutiner finns på en veckoplanering som finns på boendet. Inte heller uppgifter om när de stiger upp, lägger sig, hygien ska stå i Procapita, det finns ingen anledning till det.

Vad vi skriver upp är det allra viktigaste tex Kalle föll i badrummet. Han hade inte ont någonstans.  Då kan nästa personal läsa det och förstår varför Kalle har ett stort blåmärke på ryggen när hon kommer dit nästa dag.

Såvida mysigt vet jag inte om det är. FlörtOch ingen har varken tid eller lust eller någon anledning att skriva in småsaker om vårdtagaren.

Det jag tycker är fel med Magna Cura-om det nu är så är att all personal kan läsa det. Det tycker jag verkar helunderligt om det verkligen är så det fungerar.

[Norum]
8/7/09, 9:12 PM
#72

Då verkar ju ert system bättre…

buzz
8/7/09, 11:04 PM
#73

Var står det om att Magna Cura kommer att vara öppen för all personal att läsa om alla vårdtagare? Har skummat igenom inläggen utan att hitta just om det.

[Norum]
8/7/09, 11:07 PM
#74

Den kommer att vara öppen för alla inom omsorgen. Det har jag fått bekräftat från kommunen.. Vet inte om det står skrivit någonstans. Det är ett stort hemlighetsmakeri kring detta och ingen vill stå öppet för hur det egentligen fungerar.

Gullan402
8/8/09, 2:43 AM
#75

Procapita, så heter vårt datasystem och fungerar som buzz skriver, vi kan endast läsa om våra egna brukare/ vårdtagare i hemtjänst eller boendet.
I hemtjänsten reggas allt med mobipennen och överförs sen till datasystemet.

Fånga dagen - i morgon kan det vara försent!!!

[Norum]
8/8/09, 8:52 AM
#76

Det är ju så det bör fungera.. Fattar inte hur dom har tänkt med det skitsystemet..

Annons:
Caspia
8/9/09, 7:09 PM
#77

# 69, 75. Vi har också ProCapita men det är bara verksamhetschefen som skriver in uppgifter i det, vi skriver på vanliga pappersblanketter och så skriver hon in det där.

Eftersom jag som personal inte har tillgång till systemet är det svårt att vara uppdaterad om personen jag ska besöka.

Envishet och drömmar

[Norum]
8/9/09, 7:16 PM
#78

Vad glada för att ni har ett annat system..

Våra vårdtagare används som kursmaterial när personalen ska utbildas i programmet.. Skrikandes

Ju mer jag lär mig om detta MC destor mer ledsen och frustrerad blir jag.. vet snart inte vad jag ska göra åt det..

[Norum]
8/10/09, 8:44 AM
#79

Detta inlägg postades av P-G men hamnade i fel tråd så jag har flyttat det på hans begäran.. Åsa

Kan vara av intresse i sammanhanget,

----------------------------------------------------------------------------

BESLUT

IFRÅGASATT BROTT MOT TYSTNADSPLIKT; NU FRÅGA OM
NEDLÄGGANDE AV FÖRUNDERSÖKNING

Justitiekanslerns beslut

Förundersökningen läggs ned.

Ärendet

Anmälan m.m.

Justitiekanslern beslutade den 20 december 2007 att förundersökning skulle inledas med anledning av misstanke om brott mot tystnadsplikt enligt
20 kap. 3 § brottsbalken. Misstanken avsåg att uppgifter från en patientjournal vid psykiatri, för vilka gällde sekretess enligt 7 kap. 1 c § sekretesslagen, hade lämnats ut till obehöriga. Vissa uppgifter från patientjournalen publicerades i tidningen Aftonbladet.

I beslutet uppdrog Justitiekanslern åt kammaråklagaren vid City åklagarkammare i Stockholm att ombesörja att förundersökning verkställdes och att redovisa resultatet av denna hit.

Resultatet avförundersökningen

Åklagaren har nu redovisat resultatet av den verkställda förundersökningen och avgett ett yttrande där han föreslår att förundersökningen läggs ned. Av yttrandet framgår att det torde var mycket svårt att hitta någon som skäligen kan misstänkas för det aktuella brottet. Av till yttrandet bifogade handlingar framgår bl.a. att den aktuella patientjournalen under perioden den 2 - 15 november 2007 öppnades 243 gånger av behörig sjukvårdspersonal och att antalet behöriga personer som tog del av patientjournalen uppgick till 36.

Justitiekanslerns bedömning

Utredningen ger vid handen att ett mycket stort antal personer inom psykiatrin har tagit del av den aktuella patientjournalen samt att det inte torde vara möjligt att ta reda på vem som har lämnat sekretessbelagda
uppgifter ur denna till Aftonbladet.

Med hänsyn till resultatet av förundersökningen finns det inte anledning att gå vidare med den. Justitiekanslern beslutar därför med stöd av 23 kap. 4 § andra stycket rättegångsbalken att förundersökningen ska läggas ned.

Edit: Jag har redigerat inlägget och tagit bort namn och adressupggifter

[Norum]
8/10/09, 8:47 AM
#80

Visst kommer det att bli så att personal läser om någon som dom inte har rätt att läsa om. Att tro nåt annat skulle vara otroligt naivt. Det är mänskligt att vara nyfiken och personal är ju faktiskt människor.

Det heter så fint att de (vilka nu det är) ska hålla koll men det sitter ju inte nån röd lampa någonstans och blinkar precis..

[Norum]
8/28/09, 11:16 AM
#81

Har pratat med länsstyrelsen igen och mailat över de papper jag har om dokumentationen.

Det är rätt märkligt, allt är så attans dumt att ingen tror mig! Men hon blev lite ivrig när jag sa att jag hade papper på det. Får se om hon tar mig på större allvar nu då.. Att "bara" vara godman står inte riktigt högt i kurs alla gånger.. Vore bättre om jag hade ett yrke inom kommunen, då skulle dom nog lyssna mer. Ibland blir jag bara så less..

mona43
8/28/09, 12:32 PM
#82

Vad tufft för dej! Du gör ett enastående jobb!

Håller både tummarna och stortår på att det skall bli klarhet i detta. Obestämd

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

[Norum]
8/28/09, 12:36 PM
#83

Åja, än har jag ju inte lyckats med nåt… Vet inte vad som händer när hon får alla papper.. kanske ingenting, vad vet jag?

Annons:
mona43
8/28/09, 12:40 PM
#84

Du gör ju så gott du kan och det räcker en bra bit, det är inte lätt att bråka och försöka övertyga folk om saker och ting.

Håller fortfarande tummar och tår, för att det går! Flört

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

[Norum]
8/28/09, 1:11 PM
#85

Tack snälla Mona.. :-) Kan behöva de tummar som finns lediga.. :)

mona43
8/28/09, 3:26 PM
#86

Skrattande hela familjens tummar och tår hålls också Flört

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

[SvenA]
9/1/09, 5:53 PM
#87

Det kan väl inte vara meningen att alla ska kunna läsa vad som står där man måste väl ha en viss behörighet för att kunna läsa liksom man har i vården i övrigt när det gäller journalhandlingar

[Norum]
9/1/09, 6:19 PM
#88

Alla inom omsorgan kan läsa, men sen är det meningen att man inte ska det. Man ska bara läsa om den person som man har i jobbet så att säga. Å andra sidan, människan är av naturen nyfiken.Och vem ska kolla det?

[SvenA]
9/2/09, 2:00 PM
#89

Den som ska kolla det är arbetsgivaren och

det är ett brott mot sekretesslagen att gå in och kolla runt hur som helst och dett kan ge sparken från arbetet

Man kan även bli dömd i domstol för brott mot sekretesslagen

Fast visst är det skrämmande om detta genomförs fullt ut

För vissa uppgifter finns det ingen som helst anledning till att registrera i ett sådant register

[Norum]
9/2/09, 2:14 PM
#90

Är det någon nyfiken själ som kollar så är det ju redan för sent. Då är skadan redan skedd..

Här i kommunen har dom börjat att skicka ut papper för underskrift av samtycke, men ingen har berättat för varken brukare eller godemän vad det handlar om. Förvånad

Annons:
[SvenA]
9/2/09, 2:24 PM
#91

Det är ju lite märkligt att man sänder ut dessa handlingar utan information

Skriv en insändare till lokalpressen och påtala deta de brukar vara intresserade av sådant

Sänd även en rad till Upprag granskning så kanske de tar upp det

[Norum]
9/2/09, 2:27 PM
#92

Lokalpressen, där sa du nåt! Ska faktiskt göra det, tror jag. Tack för tipset,Sven. Glad

[SvenA]
9/2/09, 5:20 PM
#93

Det gäller att höras och synas i viktiga frågor och då är lokalpressen bra enligt mina erfarenheter

[Norum]
9/2/09, 6:06 PM
#94

Det har du helt rätt i. Ska se vad jag kan göra, jag åker ju bort nu i helgen och blir borta en vecka men sen så..

AnneN
11/12/09, 11:04 PM
#95

Har tipsan Aftonbladet om detta vis mejl, får se om de nappar Oskyldig

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

[Norum]
11/12/09, 11:09 PM
#96

Jaha du… kopia via mail till mig kanske? Snälla, söta, rara.. Nyfiken! Cool

AnneN
11/12/09, 11:16 PM
#97

#96 Du har mejl

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Annons:
[Norum]
11/12/09, 11:17 PM
#98

Tack snälla… skyndar in till inkorgen. Skrattande

Upp till toppen
Annons: