Äldrevård/Omsorg

Personlig assistent Ett bra yrke

2009-08-01 02:17 #0 av: Kramis65

Vad gör en personlig assistent? och vad är egentligen vitsen med att ha en assistent?

Som personlig assistent arbetar du åt en enda person. Du hjälper till med olika saker i hans eller hennes dagliga liv, och arbetsuppgifterna varierar mycket beroende på vem man arbetar för. Yrket kräver ingen generell utbildning, men däremot krävs att du är rätt person för jobbet. En viktig egenskap som personlig assistent är att du är empatisk. Det betyder att du har förmågan att sätta dig in i andra människors situation och känslor.

Det är bara personer med omfattande funktionsnedsättningar som har rätt till assistans. En personlig assistent kan kompensera många olika funktionsnedsättningar, t ex rörelsehinder, syn-, hörsel- och förståndshandikapp. Som personlig assistent hjälper du personen med funktionsnedsättning att t ex sköta sin hygien, klä sig, äta, förflytta sig, kommunicera, handla, arbeta, studera, hälsa på vänner, ha fritidsaktiviteter, ta hand om sina barn och sköta sitt hem - kort sagt allt det personen inte kan göra själv på grund av sin funktionsnedsättning.

Leva som andra
Att arbeta som personlig assistent är att vara tillsammans med den du assisterar var han eller hon än är. Det kan vara i olika verksamheter, på olika platser, olika tider på dygnet. Som personlig assistent följer du assistansanvändarens vanor så att personen inte ska behöva anpassa sig efter olika assistenter. Assistansanvändarens liv ska vara en helhet, som han eller hon själv kan påverka, precis som för alla andra som inte behöver personlig assistans.

Assistansanvändaren styr arbetet
Det är personen som har personlig assistans som bestämmer vad assistenten ska göra och när och hur assistansen ska ges. Man ska lika lite som någon annan behöva planera när man ska gå på toaletten, ringa ett telefonsamtal eller andra självklara saker.

Tystnadsplikt
Assistansanvändaren ska ha ett privatliv som alla andra. Därför har personliga assistenter tystnadsplikt. Det innebär att de inte får lämna ut några uppgifter om personen de assisterar och hans eller hennes privata förhållanden. Tystnadsplikten gäller även uppgifter om personens familj och andra närstående samt mellan olika assistenter på en arbetsplats. Tystnadsplikten gäller även sedan assistenten slutat sin tjänst.

Åldersgräns
Vi tycker man ska vara 18 år för att arbeta som personlig assistent.

 

// Ulrika

Medarbetare på Frivillig arbetare, sorg ochMatlust En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. Man behöver inte veta allt, men man kan ta reda på det!

Anmäl
2009-08-01 10:26 #1 av: [Norum]

Du skriver att "vi tycker att man ska vara 18 år" Är det inte så nu då? Får man vara yngre och bli PA?

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-01 10:58 #2 av: Kramis65

Om personkemin stämmer kan man nog med tur att få sommarjobba dagtid kanske åt en tonåring redan som 15åring eller 16åring. Men man ska väl ha kontakter då. Som artonåring får man jobba alla tider

// Ulrika

Medarbetare på Frivillig arbetare, sorg ochMatlust En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. Man behöver inte veta allt, men man kan ta reda på det!

Anmäl
2009-08-01 14:09 #3 av: DodeN

Villka är dessa "vi"?

Ja man får jobba innan man är 18 precis som med endel andra yrken, men man får inte jobba på alla platser och inte alla tider.

Själv "jobbade" jag som personlig assistent och elevassistent sen jag var 13 ungefär, min bästis i grundskolan hade ett rörelsehinder och skolans assistans fungerade inte alls. Men jag var inte anställd då trots att skolan utnyttjade detta. Vet många syskon eller vänner som jobbar som assistenter redan innan de är 18, så länge personkemin funkar och andra saker funkar så går det bra. Det beror så mycket på VAD man behöver hjälp med.

Anmäl
2009-08-01 14:11 #4 av: [Norum]

*3 Ja, det är klart att inte alla har samma behov men jag tycker det låter som ett stort ansvar för en omyndig.. Obestämd

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-01 14:22 #5 av: DodeN

Nja, det kan vara så, men om man samtidigt tänker på alla dessa barn som redan idag hjälper sina föräldrar. Läste för inte så länge sedan om en blind mamma som ville ha ledsangning så hon kunde följa sin dotter till skolan, men hon fick nej av komunen med hänvisning till att hon klarade det idag och inte behöver ledsagning. Orksaken till att hon klarade det idag var för att dottern på 7-8år hjälpte henne över vägarna osv.

Men i en perfekt värld där skulle inte sådant få ske.

Har disskuterat det här med över eller under 18år på ett annat forum, och vi kom nog fram till att det beror på personens mognad. Själv så fick jag och min kompis åka till göteborg själva med tåg, var ca 10mil bort. Där gick vi en hel dag, då var vi nog 14-15år. Hon behövde då enhel del hjälp, men vi fixade det och föräldrarna tyckte det var helt ok. Hade hon varit "frisk" så skulle vi troligen åkt också. För hennes funktionshinder påverkade inte vårat omdömme.

Att hon behövde hjälp på toa var en sån naturlig sak för oss, men alla har sagt att jag var väldigt mogen när jag var yngre. Så det hänger nog mycket på hur man är, många över 18 kan ju vara helt hopplösa när det gäller att tänka till innan.

Anmäl
2009-08-01 14:57 #6 av: [Norum]

Jag förstår vad du menar men det är nog en svår balansgång ibland.

Att lasta på det ansvaret på en 7-åring! Förvånad Stackars unge.. Även om det är ok för henne själv, så är det ju bara ett barn. Inte ens en ungdom liksom..

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-09-23 23:18 #7 av: Gullan402

Jag har nu börjat mitt nya jobb som PA (redan varit igång en månad, hjälp vad tiden går fort.)

Jag både trivs och inte trivs. Med min brukare fungerar det bra men det har varit lite si och så med omgivningen... många turer hit och dit med olika berörda.
Nu arbetar jag inte så mycket i brukarens hem utan i brukaren får komma hem till mig och delta i mitt och mina barns liv. Något som brukaren uppskattar till fullo. Idag har det varit studiedag för barnen så brukaren har varit hemma hos oss hela dagen och ville inte ens åka hem då det var dags. Brukaren och min äldsta dotter har verkligen funnit varann och blivit goda vänner. De har gemensamma intressen som förenar dem trots åldersskillnad och handikapp.  Jag ska jobba nu i helgen och brukaren kommer då att få följa med oss på fotbollscup i ett närliggande samhälle. Att få komma ut och träffa barn i olika åldrar gör brukaren gott. (Brukaren är 15 år själv).
Min brukare är i behov av en aktiv fritid på dennes villkor vilket jag och mina barn och djur kan ge utan något speciellt egentligen. När brukaren var här i måndags em och kväll tog vi bl a en långpromenad med en av mina hundar. Vi hade lite enkelt fika med och promenerade sammanlagt en 7-8 km (brukaren har elrullstol) ute i skogen på en körväg. Vi tittade på naturen och diskuterade växter och djur samt tränade min hund i lydnad och fikade. Brukaren njöt i fulla drag av att egentligen bara delta i min familjs liv. Att enkelheten kan betyda något så mycket för andra personer, något som för oss är vardagsmat, dvs. jag och barnen ofta gör. (Jag promenerar varje dag, barnen en 4-5 ggr/v och fika har inte alltid med men ofta när vi går hela familjen.)

Anmäl
2009-09-24 12:30 #8 av: [Norum]

Vad kul att höra att det går bra! :-)

Visst är det det enkla och självklara som betyder något.. och ändå tar man det för givet. Såna gånger märks det vad som är viktigt här i livet.

Vad har din brukare för egen familj då, om man säger så?

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-09-24 23:04 #9 av: Gullan402

#8 Min brukare bor med pappa och syskon.
Tid och lust spelar nog en stor roll i det hela. Brukaren har även ett förståndshandikappat syskon som fortfarande bor hemma.
Familjen är mycket komplicerad och i mitt tycke destruktiv.

Idag frågade min brukare om jag kan följa med denna på högstadiedisco inne i stan. Hjälp, jag är ju en gammal tant, ska jag verkligen orka med en utekväll med hiphopmusik? Jag sa att jag får fundera på det och se om jag kan ordna barnvakt till mina egna huliganer en fredagkväll. Men visst, glädjer det brukaren så får jag väl "stå ut".

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.