Annons:
Etikettäldrevård-omsorg
Läst 9073 ggr
Kramis65
2009-08-09 21:20

Personalen på äldreboende värda uppskattning

n/a

Jag träffade häromdagen en arbetskamrat som hade varit på Trollskoj i Sollefteå-parken, med Tommy Lindh som värd.

Tydligen hade det raljerats över  äldreboende. Bland annat hade det sagts att de boende "var tvungna att lägga sig klockan 19".

Jag har själv nyligen vikarierat på detta äldreboende och känner inte alls igen den negativa bild som Lindh ger av äldreboenden.

Jag har arbetat på många olika äldreboenden. Personalen är professionell och omtänksam, och man möts av klara rutiner och en engagerad arbetsledning.

Visst kan det finnas någon av de boende som inte orkar hålla sig vaken till längre än klockan sju, men det förekommer inga "obligatoriska läggningstider".

Personalen inom äldreomsorgen uppmärksammade för en tid sedan att det blev lång tid utan måltid för dem som la sig tidigt.

Glöm inte att äldre vilar mer än yngre, och även behöver det.
Att bli "uppsliten" ur sängen på morgonen är ju inte heller roligt.

Dock menar jag fortfarande att det är viktigt att lyfta fram det positiva som trots allt görs inom äldreomsorgen, och inte minst det värdefulla arbetet som omvårdnadspersonalen inom äldrevården utför - dygnet runt under årets alla dagar. Visst ska brister uppmärksammas och åtgärdas, men om endast bristerna lyfts fram gynnar det inte verksamhetens utveckling och rekryteringsmöjligheter.

// Ulrika

Medarbetare på Frivillig arbetare, sorg ochMatlust En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. Man behöver inte veta allt, men man kan ta reda på det!

Annons:
Gullan402
2009-08-09 21:48
#1

Jag som uska som jobbat i äldrevården i över 20 år kan bara till viss del hålla med dig. På grund av personalnedragningar så MÅSTE alla tunga lägga sig innan natten eftersom natten varken har tid eller klarar att lägga de tyngsta. Sen måste alla på boendet mer eller mindre rätta sig efter de fastställda mattiderna då maten transporteras från ett storkök. Vi har inget i serveringsköket. Det är mycket rutiner som måste följas annars blir det totalkaos eftersom grundbemanningen är för låg jämfört med vårdtyngd.
MEN naturligtvis försöker vi personal att tillgodose de mesta av de boendes önskemål.
Och missförstå mig inte, jag trivs med mitt yrke även om det har varit mycket förändringar under den tid jag varit verksam. En del på gott men mycket på ont på grund av kommunernas ansträngda ekonomi.

Fånga dagen - i morgon kan det vara försent!!!

[Norum]
2009-08-09 21:53
#2

Jag måste erkänna att jag längtar inte precis till den dagen kommer då det är min tur att flytta in på nåt boende.. Urk! Kan kanske ha att göra med att jag är en väldigt frihetsälskande person som vill rå mig själv. Avskyr regler som jag inte kan relatera till och inte ser nån mening med..

Med lite tur så kan jag bo hemma till jag sluter mina ögon..

Gullan402
2009-08-09 21:55
#3

#2 håller med dig fullt och fast. Jag skulle inte heller vilja bo mina sista år på ett boende. Fy farao!

Fånga dagen - i morgon kan det vara försent!!!

[Norum]
2009-08-09 21:57
#4

Det finns naturligtvis både bra och dåliga boenden men.. Just själva känslan. Urk! Än har jag nog aldrig träffat nån gamling med någon större livsgnista kvar när de har flyttat in på ett boende. Själsdödande..

Gullan402
2009-08-09 22:03
#5

Jag tror ju att de flesta boenden är bra (åtminstone de jag har stött på genom åren) men det är ändå ett sätt att frånta individen mycket även om det så vackert kallas eget boende och eget bestämmande och bevarande av integriteten. Det funkar tyvärr inte så i praktiken med bästa vilja om alla ska få den hjälp de behöver. Då skulle vi behöva var minst 3 personal ev 4 till vissa anställda just för denna persons behov.

Fånga dagen - i morgon kan det vara försent!!!

[Norum]
2009-08-09 22:34
#6

Jag saknar faktiskt den gamla tidens ålderdomshem.. I samhället jag är född i fanns det 2 eller 3 längor med kanske 4 längenheter i varje.Eget borénde, egen dörr och egen liten täppa.. Låg nära själva ålderdomshemmet och dom som bodde i längorna fick antingen gå till hemmet och äta eller så kom maten till dom.

Annons:
Kramis65
2009-08-09 22:40
#7

Jag älskar mitt yrke både som vårdbiträde och personlig ass och ändå gör man samma arbete hjälpa boende med sitt ADL. Synd bara att lönen inte är som den borde

// Ulrika

Medarbetare på Frivillig arbetare, sorg ochMatlust En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. Man behöver inte veta allt, men man kan ta reda på det!

[Norum]
2009-08-09 22:42
#8

Lönerna är ju under all kritik.. Vänta bara tills politikerna blir gamla, gissa om dom kommer att ångra sig??

Lena1971
2009-08-30 23:34
#9

#8 Politiker är nog framsynta, så de har nog sitt på det torra.

Jag håller med ´Kramis om att personal på äldreboenden förtjänar en eloge. Det är ofta tungt jobb och med oförtjänt låg lön.

Stor kram till alla som håller glädjen och livslusten uppe på landets äldreboenden!


Mvh Lena
Sajtvärd på
Cancer iFokus

[Norum]
2009-08-31 11:31
#10

Visst gör dom ett kanonjobb! Man hör ju även där om vissa dåliga äpplen men de flesta är suveräna.. Jag har personligen inte träffat nån personal som inte gör så gott dom kan. :-)

Loucar
2009-08-31 16:35
#11

Rötägg finns ju överallt men det finns oxå personer som lägger ner hela sin själ i detta jobb men det sägs sällan högt.

Mina kompisar o jag vill bo på ett hem för släktforskare o matglada när vi blir gamla. Då kan vi sitta där vid våra datorer och hojta till köket när tarmen suger eller ha riktigt roliga diskussioner vid matborden.

På tal om datorer undrar när de gamla om det inte redan har börjat tar med sig sådana in på hemmet….fast i dessa dåliga tider får man väl inte vara så pigg för o hamna på hemmet…

En idé som jag har och det gäller hemtjänsten förr lagade de ju maten till de gamla. Jag tycker det skulle va trevligt om man kanske nån gång per månad kunde samla alla gamla som bor t ex i samma hus hemma hos någon, så att de åtminstone kunde få sällskap vid maten någon gång. Fy vad det måste vara trist att äta själv varje dag ifall man nu inte trivs med det finns säkert de som gör det oxå.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Caspia
2009-08-31 16:50
#12

# 11. Jag har jobbat på ett sk servicehus och där fanns det några gamla som hade datorer och satt och surfade. Fusk tyckte de andra när de tekniska använde Google för att hitta rätt svar på frågorna i veckans tipspromenad runt i korridorerna.

Rötägg och guldkorn finns överallt.

Envishet och drömmar

Lena1971
2009-08-31 19:40
#13

#11 Att samla ihop folk till middag en gång i veckan borde väl gå att göra? Extraarbetet blir att förflytta alla gamlingarna till en och samma lokal, men å andra sidan behöver personalen bara laga ett storkok till middag.

Vart vänder man sig med såna förslag? Jag tycker det låter fantastiskt!

Ska jag bo på ett hem med "särskild inriktning" så blir det 80-talsmusik. Vi kommer att sitta som gamlingarna i reklamen och headbanga till Black Sabbath, och gubbarna kommer att dansa så fint till Depeche Mode… Precis som när vi var unga!


Mvh Lena
Sajtvärd på
Cancer iFokus

Annons:
Loucar
2009-08-31 19:50
#14

#13 Förmodligen till nån enhetschef för hemtjänsten men min erfarenhet är att de inte är så öppna för förslaf alla ggr då förslag ses som kritik av deras eget arbete.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Lena1971
2009-08-31 20:09
#15

Man får väl tänka som en japan, och ge ett förslag så understucket så de kan presentera det som sitt eget!


Mvh Lena
Sajtvärd på
Cancer iFokus

Loucar
2009-08-31 20:12
#16

#15 Kan du inte prova o sen berätta hur det gick….lovar att jag ska våga sticka ut näsan om det går bra för dig.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Lena1971
2009-08-31 20:16
#17

Tja, mina föräldrar ska väl få hemtjänst endera dan nu, så varför inte? Det är synd att aldrig göra bort sig! Tyst


Mvh Lena
Sajtvärd på
Cancer iFokus

Tussebus
2009-08-31 22:25
#18

Det finns ju äldreboendet Lotte i Danmark som verkar stencoolt, om de öppnar ett liknande ställe i Sverige (fast det skulle aldrig gå) så skulle jag vilja bo där!

Där gör de resor tom utomlands och sånt…

Vi försökte göra resor med våra boende i somras. Eller utflykter är ett bättre ord. Men pga färdtjänsten var det sedan ingen boende eller personal som vågade åka på utflykt av rädsla för att bli strandade.

Några av personalen åkte till Ulriksdal i Sthlm med några boende. Färdtjänsten tillbaka var beställd kl 15. Klockan 17 hade de foertfarande inte kommit tillbaka för färdtjänsten hittade dem inte och åkte därifrån med löftet om att en ny bil var på väg… De var hemma igen strax efter 18.00!!

// Tussebus, Sajtvärdinna på HBT ifokus

"Amor vincit omnia et nos cedamus amori" - Kärleken övervinner allt, så låt oss besegras av kärleken

Lena1971
2009-09-01 02:14
#19

Färdtjänsten… På förmiddagar fungerar det, men eftermiddagar och kvällar, jag vet inte hur många gånger man har blivit strandad!


Mvh Lena
Sajtvärd på
Cancer iFokus

Tussebus
2009-09-01 18:57
#20

Jag ska nu börja jobba iom hemtrjänsten. Förhoppningsvis är kunderna där lite lättare så man bara behöver en vanlig taxi som färdtjänst…

Urrk..det är så mkkt strul med färdtjänsten att man borde protestera…

// Tussebus, Sajtvärdinna på HBT ifokus

"Amor vincit omnia et nos cedamus amori" - Kärleken övervinner allt, så låt oss besegras av kärleken

Annons:
[Norum]
2009-09-01 19:13
#21

vart ska man protestera då? Det är ju landstingen som köper tjänsten till billigaste möjliga pris.. Lätt att räkna ut vilka som kommer i kläm..

Tussebus
2009-09-01 19:18
#22

Eller hur? Det är väldigt jobbigt när man måste ringa till Lettland eller vart 17 de nu sitter och tar emot beställningar… De borde verkligen sitta i Sverige så de förstår vad man säger och vart man är osv..

Ursäkta att det spårade ur, men det har ändå med äldreboende att göra, på sätt och vis ;)

// Tussebus, Sajtvärdinna på HBT ifokus

"Amor vincit omnia et nos cedamus amori" - Kärleken övervinner allt, så låt oss besegras av kärleken

[Norum]
2009-09-01 23:00
#23

Urspårningar kan hända och ändamålet var ju gott.. haha

Caspia
2009-09-02 12:31
#24

Dock finns det ju en del gamla som inte VILL. Man kan ju inte köra över någons vilja för att man som ung och frisk tycker att ett vore så himla trevligt med en gemensam middag eller promenad eller utomlandsresa. Vill personen inte så måste man ju respektera det. Min farfar är 92 år och har inte vart utomhus sedan farmors begravning 2006. Han vill inte. Det gör ont i mitt hjärta, jag vill att han ska vilja, men det gör han inte.

Envishet och drömmar

Loucar
2009-09-02 12:33
#25

Caspia vem har pratat om tvång…det vi pratar om är ju för de som vill

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Caspia
2009-09-02 12:34
#26

# 25. Jag har inte sagt att någon pratat om tvång. Jag tycker dock att dimensionen att alla inte vill saknas i ert resonemang och ville tillfära den.

Envishet och drömmar

[Norum]
2009-09-02 14:20
#27

Jag har tagit för givet att det var dom äldre som ville själv.. Tvång är aldrig bra. Tänk den dag jag hamnar på hemmet.. Jösses! Stackars personal säger jag bara.. haha Då kommer jag säkert tro att jag vet allt och, senil som jag är då, har jag glömt svenskan och pratar bara jämska. Kommer att bli hur sur och grinig som helst för att ingen förstår mig.. haha

Annons:
Caspia
2009-09-02 22:56
#28

#  27. Det var väl ungefär det jag menade, att man alltid utgår ifrån att alla gamlingar sitter och har tråkigt för att man själv skulle ha det i den situationen.

På mitt jobb fanns en gubbe som gick över till finska med jämna mellanrum. "hakkonnonnokkonninnn" "Eh, jag förstår inte" "muttokkotttainen" "J-a-g f-ö-r-s-t-å-r i-n-t-e" Haha, men han var lika glad ändå…

Envishet och drömmar

[Norum]
2009-09-02 23:00
#29

Då vet jag vad som väntar mig.. *asg*

Upp till toppen
Annons: