Allmänt

Seglar sin båt – med sugrör

2009-08-10 01:35 #0 av: Kramis65

Hilary Lister, 37, är förlamad från nacken och neråt. Nu styr hon sin segelbåt med hjälp av munnen på en ensamsegling runt de brittiska öarna.

Hillary Lister är född med en sjukdom som gör att kroppens muskler gradvis förtvinar. Nu har hon ingen känsel i vare sig ben eller armar. Hon kan bara röra huvudet, ögonen och munnen. Men det hindrar inte den modiga brittiskan från att ge sig ut ensam i en segelbåt.

I går fortsatte hon sin segling runt de brittiska öarna. Hon vill bli den första förlamade kvinnan att klara utmaningen som hon påbörjade redan förra året. Men då satte dåligt väder stopp för fortsatt segling.

Tidigt i går morse lämnade hon Plymouths hamn och styrde mot Falmouth. Båtens roder är kopplat till en dator och tre små sugrör. Blåser hon ut girar båten babord och blåser hon in girar den styrbord. På så sätt kan hon manövrera sin båt. De andra sugrören kontrollerar seglen och bommen.

Även om hon är ensam i båten följer ett team henne hela tiden i motorbåtar. Men hon har tidigare sagt att om något skulle hända henne så vill hon inte bli räddad - utan dö medan hon gör det hon älskar.

- Seglingen kom in i mitt liv när det inte kändes som att jag hade något att leva för längre. Efter bara några sekunder på vattnet var det som att slå på strömbrytaren igen. Jag visste att jag hade hittat det som jag skulle göra i resten av mitt liv, säger hon på sin hemsida.

Hon lever med ständig smärta och får morfin inför varje etapp. 2005 blev hon den första förlamade personen att segla över Engelska kanalen. Året efter lyckades hon segla ensam runt Isle of Wight. Genom seglingarna samlar Hilary in pengar till sin fond för handikappade seglare.

// Ulrika

Medarbetare på Frivillig arbetare, sorg ochMatlust En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. Man behöver inte veta allt, men man kan ta reda på det!

Anmäl
2009-08-10 08:35 #1 av: [Norum]

Jösses! Vilken människa.. Strongt gjort måste jag säga, jag skulle aldrig klara av det. Klagar nog lite för mycket som är redan.. Man kan ju faktiskt mer än vad man tror.

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-10 11:10 #2 av: Kramis65

Skulle heller inte klarat ens med ben och armar

// Ulrika

Medarbetare på Frivillig arbetare, sorg ochMatlust En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. Man behöver inte veta allt, men man kan ta reda på det!

Anmäl
2009-08-10 11:44 #3 av: [Norum]

Nähä, du! Aldrig att jag skulle ge mig ut på nåt sånt äventyr.. haha

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-10 13:13 #4 av: AnneN

Snacka om en kvinna som inte låter hennes handikapp styra hennes liv

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-08-10 13:17 #5 av: [Norum]

Man kan inte annat än att beundra henne.. Man har inte stora problem egentligen jämförelsevis.

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-11 06:42 #6 av: Anders45

Fantastisk människa. Där ser man verkligen vad livsgnistan betyder och vad man kan när man verkligen vill något.

Det är sådant som gör att vi andra får lite ny energi till vardagen.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.