Uppdragen

Uppdragen i korthet

2009-08-11 16:07 #0 av: [Norum]

Frivilligarbete, vad är det egentligen och vilka är vi som håller på med det? Läs om de olika uppdragen..

Som frivilligarbetar tar man uppdrag för att kunna ge stöd och hjälp till de som behöver det och vill ha det. Vi får ingen lön, utan det är ett arvode som betalas ut. så det är knappast något man kan försörja sig på men det är inte heller meningen.

Kontaktpersoner/familjer LSS och SoL

Kontaktperson är en slags ställföreträdande kompis som man gör saker tillsammans med. Det kan vara allt från biobesök, att gå och handla, spela minigolf eller för att ta en fika.

Kontaktfamiljen är ett stöd för familjer som har det jobbigt hemma av en eller annan orsak. Vem som helst kan söka om denna insats. Det kan vara att man behöver stöd och hjälp antingen under en kortare eller längre tid. Kontaktfamiljen har tystandsplikt.

Stödpersoner

Stödpersoner enligt lagen om rättspsykiatrisk vård heter det egentligen. Alla som blir tvångsvårdade har rätt till en stödperson. Oftast är stödpersonen till för att lyssna, umgås och prata. När man har blivit utskriven har man rätt att behålla sin stödperson i en månad. De har också naturligtvis tystnadsplikt.

Godman/förvaltare

Godmanskapet är uppdelat i 3 delar:

Den första är att bevaka rätt vilket innebär att den gode mannen eller förvaltaren ser till att huvudmanen som det heter får tex den vård han eller hon har rätt till. Det kan också gälla arvsfrågor, vräkning mm

Den andra delen är förvalta egendom. Det betyder att den gode mannen eller förvaltaren sköter huvudmannens ekonomi. Söker bostadstillägg och ser till  att huvudmannen får de bidrag och ersättningar som han/hon har rätt till.

Den tredje och sista delen är sörja för person. Med det menas att den gode mannen eller förvaltaren tar hand om huvudmannen och ser till att han eller hon mår bra.

Lekmannaövervakare

Personer som har dömts till skyddstillsyn får en övervakare och även den som är villkorligt frigiven efter avtjänat fängelsestraff kan få en övervakare. Övervakaren ska vara ett stöd för sin klient och hjälpa till med att söka jobb och att hjälpa till med myndigheter tex

Häktes och anstaltsbesökare

Precis som det låter så är man en besökare. Umgås en stund och pratar.. Det är för att bryta isoleringen som många kan hamna i när de häktas.

Besökare- eller kontaktpersoner på Statens institutionsstyrelses särski Man kan även ordna matlagningskurser eller hitta på andra aktiviteter. lda ungdomshem.

Besökare- eller kontaktpersoner på Statens
institutionsstyrelses särskilda ungdomshem

Som besökare i detta uppdrag kan man hjälpa ungdomarna med läxor, sitta och fika, prata bort en stund eller göra nåt annat tillsammans. Man ska försöka att ge ungdomarna en inblick i hur samhället fungerar så att de känner sig tryggare när de blir utskrivna. Det är helt frivilligt om man vill ha dessa besök eller inte.

Det finns naturligtvis kilometervis med mer information om alla dessa uppdrag. Man kan kontakta socialtjänsten om man vill ha ett uppdrag eller med Överförmyndaren om man vill ta uppdrag som godman/förvaltare. Fråga i kommunens växel vem du ska prata med..

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-11 17:29 #1 av: AnneN

Toppen bra sammanfattning Glad

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-08-11 17:45 #2 av: Kramis65

Idag har vi inte legat på sofflocketSkrattande Bra

// Ulrika

Medarbetare på Frivillig arbetare, sorg ochMatlust En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. Man behöver inte veta allt, men man kan ta reda på det!

Anmäl
2009-08-11 18:18 #3 av: [Norum]

Tack, flickor! Glad

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.