2010-08-14 12:09 #0 av: [Norum]

Att ha godman kan verkligen vända upp och ner på tillvaron. Vad innebär det egentligen?

Det är inte helt lätt att ha en godman som ska sköta det mesta. Det kan kännas kränkande och som att man inte har nånting alls att säga till om själv. Som godman är det väldigt, väldigt viktigt att tassa fram på lätta fötter och inte köra över sin Hm. Vi är ju till för att hjälpa och inte för att ta ifrån våra Hm sina rättigheter till ett självständigt liv.

Det första och viktigaste man ska/bör tänka på är att hela poängen med godmanskap är att det ska upphöra! Att ha Gm är ingen livslång erfarenhet utan det är en tillfällig hjälp. Om man nu inte har en livslång diagnos förstås, då blir det annat.. En bra Gm inser detta och försöker att nå det målet.

Som Hm har man både rättigheter och skyldigheter.
Om jag börjar med rättigheterna Det är du som bestämmer, i vart fall till 95%. Man får inte hindra sin Gm från att sköta sitt uppdrag genom att tex neka till att ge ifrån sig räkningarna, att göra det omöjligt för Gm att göra det han/hon är tillsatt att göra. Men man bestämmer själv över sitt liv till den större delen.

Skyldigheterna är ju det här med att man inte får hindra sin Gm att sköta sitt uppdrag. Godemannen måste få tillgång till ekonomin, räkningar, skulder mm.. Annars blir det ohållbart och godmanskapet måste då upphöra.

Vad ska man då som Gm tänka på? En del kanske tror att det bara är att ånga på i ullstrumporna och ta hand om allting. Att ordna upp.. Men riktigt så enkelt är det inte, långt därifrån.
Man måste vara försiktig med hur man sköter alltsammans, det är faktiskt en annan människas liv och leverne vi har ansvaret för. Många Gm brister tyvärr i detta och det gör ont i mig när jag hör talas om Gm som ångar på som i en elefantpark. Det är inte svårt att vända på situationen, om det var jag själv som hade en Gm.. hur skulle jag då vilja ha det? En Gm som förstod mig och försökte göra allt för att jag ska ha det bra eller en Gm som gjorde allt efter sitt eget huvud?

Det mesta handlar faktiskt om vanligt bondförnuft och lite mänskligt tänkande. Svårare än så behöver det inte vara...